Usporavanje integracija opasno po region

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2011, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usporavanje integracija opasno po region

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da bi integracija Zapadnog Balkana u EU mogla da se uspori i upozorio Evropsku uniju da bi to bilo opasno.

"Mislim da vreme ispred nas nije vreme braće Grim, nego vreme Šekspira, a kod Šekspira ne preživi svako. Da bismo stigli do cilja, treba da preživimo. Nisu sve naše vođe u istoriji preživele. Nadam se da će EU to shvatiti i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << integrisati

Zapadni Balkan (u EU)", rekao je Jeremić u Beogradu na završnom panelu Foruma Srbija-EU.

Jeremić je rekao i da bi, u slučaju usporavanja evropskih integracija, nastao vakuum što bi, kako je naveo, moglo da se vrati kao bumerang. Ministar je naveo da kao fizičar i političar zna da vakuumi ne traju dugo, ni u fizici, niti u geopolitici.

"Ovo je trougao između Zapada, Istoka i Jugoistoka, i lideri Srbije su u prošlosti balansirali u tom trouglu", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao i da će Srbija ostati privržena evropskom putu, ali da neće, kako je naveo, uraditi ono što ne može.

"Šta je moguće, moguće je, a ono što nije moguće neće se dogoditi", rekao

je on.

"Srbija je privržena mirnom rešenju spora sa Prištinom što ne znači da je spremna da se odrekne nacionalnih interesa, ali nisam siguran da su svi posvećeni mirnom rešenju problema", ukazao je Jeremić.

Jeremić je upozorio i na "opasne" pokušaje Prištine da jednostranim potezima i upotrebom sile ostvari svoje interese.

"Naš moto će ostati: 'Ostajemo mirni i idemo napred'", rekao je ministar spoljnih

poslova Srbije.

Moderator foruma, novinar britanskog ekonomista Tim Džuda rekao je da je siguran da će "još dugo odzvanjati" reči ministra spoljnih poslova Srbije o tome da nisu svi lideri Srbije preživeli.

Izvršni sekretar Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu Jan Kubiš rekao je, međutim, da nije siguran da je treba slati tako pesimističke poruke poput Jeremićeve.

Kubiš je istakao da je Srbija učinila ogroman napredak i da bi bilo politički pogrešno i nekorektno da ne dobije status kandidata za članstvo u EU.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.