Uslovljavanja EU preko Hrvatske na Republiku Srpsku i BiH

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2014, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovljavanja EU preko Hrvatske na Republiku Srpsku i BiH

25.12.2014. -

Kako je Hrvatska postala članica EU otvara se novi vid odnosa između zemalja u regionu. Ponovo će se potegnuti pitanja granica između Republike Srpske i Hrvatske, kao i Federacije BiH sa Hrvatskom i niz drugih političkih pritisaka.

Kako su sve vlasti u RS, FBiH i BiH trenutno opredeljene ka pristupu EU, polako će se morati početi ispunjavati uslovi EU, a pokrenuće se niz neugodnih pitanja, kao i ucena.

O ovom pitanju razgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << smo sa vojnopolitičkim analitičarem Gostimirom Popovićem.

Zadnja nova članica EU je Hrvatska. Kakav uticaj Hrvatska može imati na Republiku Srpsku kroz institucije EU? To smo videli i na primeru Srbije, te da su odmah potegli pitanje oko Vojislava Šešelja, moglo bi se reći smešno pitanje.

- Kada govorimo o poslednjim aktivnostima novog Evropskog parlamenta koji nema neke velike institucionalne uticaje, ali isto tako ima određenu težinu njihova uloga i odluke, potrebno je sagledati samo nekoliko aktivnosti. Prva aktivnost je da se u okviru parlamenta EU već pripremaju određene grupe i da se na osnovu falš informacija sa ovog prostora pokušava da se na svaki način, a što je i trajna aktivnost, ocrni Republika Srpska i da se prikaže u najgorem mogućem svetlu kao remetilački faktor u regionu. I to bez obzira što je ona faktor stabilnosti u regionu. U tom smislu, EU je našla jedan vrlo vešt put da preko oficijelnog Zagreba, članice EU, pokušava da utiče kako oni to kažu na susede i BiH. Međutim suština je u negativnom uticaju na Republiku Srpsku, smanjenje njenih ingerencija i onaj ko to pažljivije prati videće da u diplomatskim aktivnostima pojedinih visokih funkcionera iz Hrvatske nikada se ne može čuti ni jedna pozitivna reč za Republiku Srpsku, nego samo negativne.

Jedna od poslednjih je nagoveštaj da će se insistirati da se predstavnici najviših institucija Republike Srpske obavežu da će da idu nekim evro-atlanskim putem. Kakav je to put, to niko ne zna. Ja sam siguran da to nije niti put, niti vodi bilo gde. To je nešto što je vrlo opasno, ali u zadnje vreme to je jedan od metoda negativnog uticaja na Republiku Srpsku preko Hrvatske, ali i preko drugih zemalja. Jedna od tih aktivnosti je bila i aktivnost oko povratka iz pritvora koji je trajao 12 godina, Vojsialva Šešelja, a što nije zabeleženo u istoriji. Takođe i donošenje rezolucija i deklaracija o tom puštanju. Iako Tribunal u Hagu nije sud, a oni ga uvažavaju za sud, tu je potrebno postaviti samo jedno pitanje: "Nije li to klasični politički pritisak na pravosuđe?", a znamo da su im usta uvek puna "nezavisnog" pravosuđa. Samim tim su sebi skočili u stomak i napravili jedan vrlo loš krug, te pokazali koliko loše rade. To bi isto bilo kada bi Parlament Republike Srpske naredio ili zahtevao od nekog sudije u Opštini Kneževo da donese presudu, ovakvu ili onakvu. To su stvari koje su nepojmljive u normalnim okolnostima. Ali, u okolnostima kada je u pitanju srpski narod, sve je moguće, pa tako i ovo.

U narednom periodu će aktivnosti EU prema Republici Srpskoj biti dosta pooštrone i negativne. U tom smislu je potrbeno na svaki način predviđati i ići korak unapred. Opet je tu jedna od stvari koja može da pridonese uspehu, a to je saradnja sa Rusijom i to bez obzira koliko EU pod pritiskom SAD se odmiče od Rusije. Ona se ne može odmaknuti i uticaj Rusije i njena permanentna aktivnost na stabilnosti u svim regionima na svetu, pa i na jugoistoku Evrope znači Republici Srpskoj i srpskom narodu određenu sigurnost, kao i od ovakvih vrsta ugrožavanja bezbednosti kao što to ide od strane EU.

Vanja Savićević,

http://serbian.ruvr.ru/2014_12_25/Uslovljavanja-EU-preko-Hrvatske-na-Republiku-Srpsku-i-BiH-0919/

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.