Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslov Vojvodina

Kakva decentralizacija? Da li je takva decentralizacija primenjena u Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori... Da li u SR Nemačkoj postoji federalna jedinica koja je tako velika u odnosu na celinu države

Raspamećena srpska javnost verovatno nije svesna da joj je ispostavljen konačan uslov. Na putu za Evropsku uniju pokušaće da nam nametnu reviziju Ustava Srbije. Ona će podrazumevati konfederalizaciju i praktično gašenje države Srbije. Za druge države >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istočne Evrope decentralizacija je značila novu i moderniju afirmaciju demokratskih nacionalnih država nastalih u 19. i 20. veku. U slučaju Srbije decentralizacija će značiti restauraciju i plombiranje brozoidne ustavne ruševine. Od stanovnika severa Srbije očekuje se da prihvate da su nova nacija. Vojvodina treba da bude jedna i nedeljiva. Treba da je čine „građani” – prilagođeni starosedeoci (autori Salcburške deklaracije iz 1958. su naravno bili otvoreniji i nisu krili fašistička nadahnuća). Dok ne prihvate da je nacionalizam dozvoljen samo ukoliko nije povezan sa temeljno oklevetanim srpstvom, biće im ponuđena kvazidržava Srbija – državna Prokrustova postelja, fakirski ležaj sa koga se mora pobeći.

Izvestilac EP za Srbiju, ratni slovenački ministar iz 1991, izjavio je nedavno da je vreme da bude otvoreno pitanje statusa AP Vojvodine. Njegovi zastupnici i apologeti u Srbiji, požurili su da objasne da je mislio na decentralizaciju zemlje. Kakva decentralizacija? Da li je takva decentralizacija primenjena u Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori... Da li u SR Nemačkoj postoji federalna jedinica koja je tako velika u odnosu na celinu države, ima tako veliku disproporciju između stvarnih ovlašćenja i istinskih tradicija, te tako malo uporište u narodnoj volji? Pošto su srpske političke stranke nezrele i njima rukovode uglavnom karijeristi, kleptomani i patološki tipovi reakcije su bile katastrofalnije nego što bi se moglo očekivati. Vladajuća stranka u AP Vojvodini – inače doskora okosnica Vlade Srbije, koja na severu zemlje nije stekla popularnost zahtevajući uspostavu autonomije već naprotiv boreći se za demokratizaciju i modernizaciju Srbije, te obnovu vrednosti iz vremena predratne demokratije – objavila je savez sa LDP-om. Podsetimo: LDP je, zajedno sa ostalim separatističkim i autonomističkim strankama, na prošlim izborima doživeo katastrofalan poraz u AP Vojvodini i gradu Beogradu. Liberalno-demokratska partija je pre nekoliko meseci, zatražila donošenje ustavnog zakona sa međunarodnim garancijama o statusu Vojvodine. Uverenje da jedna moderna i demokratska suverena država treba da postane konfederacija, koju garantuju druge države, predstavljalo bi u većini evropskih država razlog za javno ostrakovanje, a možda i zabranu političke organizacije koja ističe. Iako je naša demokratija u nekoliko navrata na izborima, politički, marginalizovala ovu politiku, pored podrške iz Berlina i Vašingtona, jasno je da je na određeni način, iz sitnih stranačkih pobuda, neprekidno oživljavaju i podstiču upravo dve najveće stranke – DS i SNS.

Demokratska stranka, koja je zamišljena kao stranka modernizacije i demokratije države na tvrdim temeljima naših nacionalnih i demokratskih tradicija iz vremena Ljubomira Davidovića, Ljubomira Stojanovića, Stojana Novakovića, ipak je naposletku doživela da u njoj prevladaju „demokratske” margine Saveza komunista Srbije ili u mlađoj verziji opštinske bele kragne koje su u prvom mandatu uselile dupleks na Vračaru, a u drugom ušle u džip viši od ženske osobe na štiklama koja ide uz ključeve. Šta očekivati od njih? Posle dva kruga poraza na izborima oni gledaju da uđu u savez sa strankom koja ih je pobedila, a poraze narod koji je tako glasao. Nevolja je što vladajuće stranke nisu ništa bolje. Na Kacinovu najavu reagovao je ministar pravde koji je rekao kako su promene statusa moguće ali posle smene vlasti u AP Vojvodini!? Onda se javio savetnik predsednika Srbije, koji je održao slovo o suverenitetu i nemešanju u naše unutrašnje poslove. Ostaje pitanje: da li posle Briselskog sporazuma, poniženja s biračkim spiskovima za kosovske izbore i zabrane imena „Srbija” na izbornoj listi, iko razuman i ozbiljan može da veruje u ove reči.

Napredni klub je pre osam meseci uputio pismo o AP Vojvodini svim poslanicima Narodne skupštine Srbije. Odgovorilo nam je petoro od 249 poslanika. Slovom ustava narodni poslanici su oslobođeni odgovornosti za svoj rad, to međutim ne znači da nisu odgovorni pred istorijom i da postoji ustavna amnestija za izdaju otadžbine.

Čedomir Antić

objavljeno: 03.10.2013
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.