Uskršnja nedelja u Španiji: Asocijacije na prošlost

Izvor: Vesti-online.com, 01.Apr.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskršnja nedelja u Španiji: Asocijacije na prošlost

Uskrs će ove godine istoga dana obeležiti sve hrišćanske konfesije. Zbog toga cela Evropa polako počinje da hvata ritam prazničnog i pomalo karnevalskog raspoloženja. Španija, trenutno predesedavajuća Evropskom unijom, možda je najslikovitiji primer predprazničnih svečanosti.

Ako se posmatra broj vernika za Španiju bi se moglo reći da je jedna od najkatoličkijih zemalja u Evropi jer se čak 76% njenog stanovništva izjašnjava kao katolici, pokazalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je veliko istraživanje sprovedeno 2009. godine.

Iako su se Španci odrekli mnogih konzervativnih vrednosti do kojih Rimokatolička crkva i dalje čvrsto drži (seks pre braka, kontracepsija, seksualna orijentacija, abortus) neki relikti prošlosti su se sačuvali kao deo folklora.

Za turiste zabavni i šareni, za one koji po nešto znaju o španskoj inkviziciji pomalo jezivi, za Špance sveti i ponositi, ovo su prizori sa Uskršnje nedelje u Španiji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.