Uskoro nova fabrika vode

Izvor: RTS, 23.Avg.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro nova fabrika vode

Do kraja 2015. godine Smederevska Palanka i Velika Plana zajedničkim naporima rešiće višedecenijski problem redovnog snabdevanja građana pijaćom vodom. Na konkursu, koji je u okviru IPA programa, raspisala Evropska Unija, Smederevska Palanka se izborila za sredstva u iznosu od 11,5 miliona evra.

Smederevska Palanka poznata je po izvorima mineralne i termomineralne vode, ali više decenija ima problem sa pijaćom vodom. To se posebno manifestuje u letnjim mesecima kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se potrošnja poveća pa viši delovi grada i prigradska naselja praktično i nemaju vodu.

Palančani i Planjani sa nestrpljenjem iščekuju novu fabriku vode. Stara fabrika za preradu vode u Palanci je na ivici proizvodnih kapaciteta.

Sredstvima Evropske Unije koja su dobijena u konkurenciji 78 gradova iz Srbije izgradiće se nova fabrika vode na području sela Trnovče i time će 110.000 stanovnika Smederevske Palanke i Velike Plane dobiti, od sadašnjih 150 litara u sekundi u prvoj fazi, 200, a u drugoj 500 litara vode u sekundi što će biti dovoljno za narednih nekoliko decenija.

U Smederevskoj Palanci već je počela izgradnja rezervoara za 1.100 kubika vode i cevovoda koji će povezati staru i novu fabriku za preradu vode. Zamenom mreže koja je dotrajala smanjiće se i gubici u mreži koji prelaze 50 posto isporučene vode.

Uporedo sa rešavanjem pijaće rešava se i problem sa izvorištima mineralne vode.

Investitor projekta čiji je zvanični naziv "Regionalni sistem vodosnabdevanja Morava" je Evropska Unija, a izvođač radova je UNIHA PORR-SELECT-MILENIUM TEAM i ovaj projekat je najveća investicija u Srbiji u 2013. godini.

rts.smederevo@rts.rs

+381 26 227-065
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.