Izvor: Radio 021, 28.Mar.2020, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ursula fon der Lajen: EU bila "na ivici ponora" zbog virusa korona

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je Evropska unija na početku krize prouzrokovane virusom korona bila "na ivici ponora" zbog toga što je svaka članica radila unilateralno, ali je ocenila da zajednica sada ima šansu da se ponovo ujedini.

Ona je odbacila kritike premijera Bavarske Markusa Zodera da Evropska komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nije uradila dovoljno da zadrži otvorene granice i da koordinira zajednički evropski odgovor na krizu.

Na pitanje da li bi Evropska unija zbog ove krize mogla da se raspadne, Fon der Lajen je za agenciju DPA rekla: "Sve je u našim rukama. U početku smo bili na ivici provalije, ali smo brzo videli pozitivne reakcije i koheziju".

Predsednica EK je istakla da jednostrana zatvaranja granica pojedinih članica EU nisu zaustavila širenje virusa, ali su nanela štetu mnogim kompanijama i prekinuti su veoma važni lanci snabdevanja.

"Sada počinje da se shvata da će svima biti bolje uz uzajamnu pomoć i zbog toga nam ova kriza daje šansu da se ponovo ujedinimo", kazala je Fon der Lajen, prenosi Politiko.

U intervjuu za Špigl, premijer Bavarske je kazao da ni najmanje nije zadovoljan načinom na koji je Evropska komisija reagovala na krizu, pre svega zbog toga što je državama ostavljeno da bilateralno rešavaju probleme sa zatvaranjem granica i zato što nije urađeno dovoljno da bi se podstakla evropska solidarnost.

Fon der Lajen, međutim, kaže da je Evropska komisija radila veoma naporno da bi obezbedila brži prolazak granica, a zbog toga je predložila i uvođenje takozvane "zelene trake" za kamione.

"Činjenica da su države članice tražile da Komisija izađe sa izlaznom strategijom iz krize i planom oporavka jasno pokazuje da one veruju zajedničkim institucijama", kazala je Fon der Lajen.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Francuska zvaničnica: EU da ostane ujedinjena

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2020, 17:22

Evropska unija (EU) će se suočiti sa pitanjem opstanka ukoliko iz krize sa korona virusom ne izađe ujedinjena, izjavila je u nedelju francuska državna sekretarka za evropske poslove Ameli de Monšalen. "Apsolutno se moramo zajedno pripremiti za izlazak iz krize, oporavak, pripremiti se za period...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.