Upitnik - tačan opis stanja

Izvor: RTS, 24.Jan.2011, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upitnik - tačan opis stanja

U odgovorima na Upitnik Evropske komisije sadržan je tačan opis stanja u Srbiji, rekao premijer Cvetković i istakao da će veći izazov biti da se to stanje popravi u skladu sa evropskim standardima.

Savet za evropske integracije Srbije kojem je predsedavao premijer Mirko Cvetković, razmotrio je radnu verziju "Odgovora na Upitnik Evropske komisije upućene radi pripreme mišljenja o zahtevu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji" i pozvao Vladu da ih u što skorijem roku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usvoji. 

Obraćajući se članovima Saveta, premijer Cvetković je rekao da je u odgovorima sadržan tačan opis postojećeg stanja u Srbiji, a da će još veći izazov biti da se to stanje popravi u skladu sa evropskim standardima.

Savet je pohvalio napore koje su preduzeli Vlada, Narodna skupština, pravosudni organi, nezavisna tela i socijalni partneri koji su aktivno učestvovali u izradi odgovora na Upitnik i time doprineli da se taj proces dovrši u predviđenom roku.

Savet je posebno pozdravio odluku Vlade da se u proces izrade odgovora na Upitnik uključe organizacije civilnog društva.

"Njihovim učešćem obezbeđena je transparentnost i uključenost javnosti, što je od izuzetnog značaja za bolje razumevanje procesa pristupanja Evropskoj uniji među građanima Srbije", piše u saopštenju Vlade Srbije.

Savet je, takođe, pozvao Vladu da intenzivno radi na sprovođenju mera predviđenih Akcionim planom za ispunjavanje prioriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010. godinu, radi ubrzanja sticanja statusa kandidata i da o tome redovno informiše javnost.

Kritike javnog mnjenja

Pred nadležnima će se ovih dana naći i odgovori građana na 23 pitanja iz Upitnika u akciji Beogradskog centra za ljudska prava.

Stiglo je više od 2.000 odgovora, najviše o funkcionisanju državne uprave, zapošljavanju službenika i o korupciji.

"Građani se osećaju otuđeno od parlamenta, osećaju kao da poslanici nisu njihovi predstavnici već da su odgovorni prvenstveno svojim strankama", rekla je Jovana Zorić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Opšta ocena građana je da je korupcija sve prisutnija u različitim oblastima, kaže Zorićeva i navodi da su građani najčešće zaokruživali pravosuđe i zdravstvo kao najkorumpiranije.

U Vladi kažu da su prilikom odgovaranja na Upitnik imali u vidu raspoloženje i kritike javnog mnjenja.

"Odgovori na upitnik daju realnu sliku stanja u Srbiji pre svega zato što ne možete, sve i da pokušate da prevarite EU, odnosno da date odgovore koji ne odgovaraju realnosti", kaže savetnica potpredsednika Vlade za evropske integracije Ksenija Milenković.

"Mi imamo ozbiljan problem korupcije, jasno je da taj problem neće nestati u naredna tri meseca i potpuno je jasno da korupcijom moramo da se bavimo na sistemski način i na svim nivoima", rekla Milenkovićeva.

Čim odgovore usvoji Vlada, konačna verzija Upitnika biće data Oboru za evrointegracije na uvid, a onda Briselu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Upitnik odražava pravo stanje u Srbiji

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2011

U odgovorima na Upitnik Evropske komisije sadržan je tačan opis stanja u Srbiji, rekao premijer Cvetković i istakao da će veći izazov biti da se to stanje popravi u skladu sa evropskim standardima.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.