Umesto za puteve za siromašne, EU će novac koristiti za pravljenje oružja za Ukrajinu?

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 21:27

Umesto za puteve za siromašne, EU će novac koristiti za pravljenje oružja za Ukrajinu?

U okviru programa nazvanog ASAP Evropska komisija će "osloboditi" 500 miliona evra kako bi podstakla proizvodne kapacitete u fabrikama vojne industrije.

Brisel će koristiti sredstva koja su rezervisana za izgradnju puteva i aerodroma u siromašnijim državama Evropske unije kako bi uvećao proizvodnju oružja širom bloka.

U korist industrije oružja, odnosno programa naoružanja vrednog dve milijarde evra za proizvodnju milion artiljerijskih granata kalibra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 155 mm za snabdevanje Kijeva i popunjavanje nacionalnih zaliha koje su iscrpljene na ukrajinskom frontu, EU je ukinula dugotrajnu zabranu korišćenja sredstava iz svog centralnog budžeta, prenosi britanski "Telegraf".

U okviru programa nazvanog ASAP (As Soon As Possible – Što je pre moguće) Evropska komisija će osloboditi 500 miliona evra kako bi podstakla proizvodne kapacitete u fabrikama koje proizvode municiju unutar EU.

Državama članicama biće dozvoljeno da neophodne sume novca dopunjuju iz takozvanih kohezionih fondova EU – programa koji se koriste za razvoj siromašnijih članica bloka i njihovo povezivanje s bogatijim susedima.

Milijarde evra iz pomenutih fondova u prošlosti su korišćene na razvoj aerodroma u Grčkoj, Italiji, Španiji, Poljskoj i Estoniji, kao i na izgradnju puteva.

Izvori "Telegrafa" pak tvrde da bi novi potez Evropske komisije mogao da doprinese sve većem jazu između zemalja članica budući da mnoge veruju da zakoni EU zabranjuju finansiranja u vojne svrhe, tj. "troškove koji proizlaze iz operacija koje imaju vojne ili odbrambene implikacije".

Irska, Austrija i Malta su neutralne o tom pitanju, dok je Mađarska odbijala da dostavi oružje Ukrajini.

Da vojna ulaganja nisu protivna sporazumu EU tvrdi evropski komesar odgovoran za povećanje proizvodnje oružja Tijeri Breton.

"Naša odluka je kompatibilna sa sporazumom. Ulaganje u našu odbranu omogućiće nam da očuvamo našu demokratiju. I to treba da kažemo našim sugrađanima", izjavio je Breton na konferenciji za novinare.

Ipak, po rečima zvaničnika EK, planovi o korišćenju fonda EU za povećanje proizvodnje oružja tek treba da budu razrađeni a Evropski parlament potom o tome mora da glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.