Ukrajina u EU 2029. godine?

Izvor: B92, 25.Sep.2023, 14:46

Ukrajina u EU 2029. godine?

Zvanični Kijev očekuje da Brisel u decembru proceni da je Ukrajina ispunila sve zahteve i da može da krene put EU integracije, piše Kijev post.

"Očekujem da će generalno biti doneta odluka da smo u dovoljnoj meri ispunili zahteve", rekao je zamenik predsednika parlamenta Oleksandr Kornijenko za taj list, pozivajući se na procenu EU koja će se desiti u oktobru.

Kijev podseća da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajina odavno izrazila želju za članstvom u EU, kao i da je u februara 2019. tadašnji predsednik Petro Porošenko potpisao ustavni amandman kojim se Ukrajina obavezuje da podnese zahtev za članstvo u EU najkasnije do 2023. godine. Taj zahtev zvanično je predao Volodimir Zelenski u februaru 2022, kada je rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju.

"Platili smo veoma visoku cenu za ovu šansu", napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu, dodajući: "Da, imamo još mnogo toga da uradimo na putu ka evropskoj porodici".

Ali, podseća kijevski list, status kandidata se može opozvati i zavisi od toga da Ukrajina postigne napredak u sedam oblasti reformi. Ako do oktobra Ukrajina pokaže da je postigla napredak u tih sedam oblasti, konačno će započeti pregovore o pridruživanju EU."

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u Evropskom parlamentu u Strazburu 13. septembra da, iako je "pred nama težak posao, Ukrajina je napravila velike korake otkako je prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU".

"Budućnost Ukrajine je u našoj uniji", rekla je ona uz aplauz.

U obraćanju 3. septembra ukrajinskom parlamentu, Vrhovnoj radi, Zelenski je pozvao poslanike da glasaju za reforme koje se smatraju ključnim za evropsku integraciju Ukrajine.

"Svaki od ovih zakona je od fundamentalnog značaja. A i glasanje o njima će biti od fundamentalnog značaja", rekao je Zelenski.

Vrhovna rada se sastala u sredu, 20. septembra i četvrtak, 21. septembra, i pozabavila se onim što je Zelenski identifikovao kao ključne preostale stavke.

Iako ulazak Ukrajine u pregovore ne znači automatsko pridruživanje EU – to je cilj za koji, uprkos invaziji Rusije u punom obimu, članovi parlamenta poput Kornijenka veruju da se može dogoditi do 2029. – ono što znači je da bi Ukrajina i EU već sarađuju mnogo bliže nego što su ikada radili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.