Ukrajina: Ruski gas ne može bez nas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2012, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Ruski gas ne može bez nas

KIJEV -

Izgradnja alternativnih gasovoda, koji zaobilaze teritoriju Ukrajine, neće osloboditi Rusiju od korišćenja ukrajinskog sistema gasovoda, izjavio je ukrajinski premijer Nikolaj Azarov na sastanku sa članovima Međunarodnog kluba parlamentaraca i eksperata EU-Ukrajina.

"Izgradnjom dva gasovoda, Rusija smatra da će se potpuno osloboditi od zavisnosti tranzita gasa preko Ukrajine, što se neće desiti, jer ni 'Južni tok' ni 'Severni tok' nemaju mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da skladište gas", rekao je Azarov, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Zahvaljujući postojanju podzemnih spremišta za gas, Ukrajina može da obezbedi podmirivanje potreba Evrope u vreme najveće potrošnje, naglasio je ukrajinski premijer.

Predstavnici ruskog "Gasproma" su u februaru izjavili da će se značaj Ukrajine za izvoz ruskog gasa posle puštanja "Južnog toka" i proširenja "Severnog toka" svesti na nulu.

U novembru prošle godine puštena je u rad prva linija strateškog gasovoda "Severni tok" kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara godišnje. Vladini zvaničnici su zbog teških pregovora sa Ukrajinom oko gasa, poručili "Gaspromu" da ubrza realizaciju drugog strateškog projekta, "Južnog toka", i da se ta maršruta gradi sa maksimalnim kapacitetima od 63 milijarde kubnih metara gasa.

Azarov je istakao da ni "Južni", ni "Severni tok" ne predstavljaju alternativu za ukrajinski sistem koji ima kapacitete da godišnje transportuje 150 milijardi kubnih metara gasa, kao i skladišta gasa, što je najsigurniji i najjeftiniji transportni put ka Evropi.

On je dodao da će kapacitet ukrajinskih gasovoda posle modernizacije biti povećani na 200 milijardi kubnih metara godišnje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.