Izvor: Radio 021, 23.Apr.2021, 07:02

Ukida se funkcija šefa pregovaračkog tima, uvode se koordinatori klastera

Srbija više neće imati Tim za vođenje pregovora sa Evropskom unijom, niti njegovog šefa, već Tim za podršku pregovorima i njegovi članovi biće koordinatori šest pregovaračkih klastera, nastalih na osnovu nove metodologije pristupanja EU, navodi se u odluci Vlade Srbije u koju je portal Juropijan vestern Balkans (EWB) imao uvid.

Tanja Miščević će tako ostati jedina osoba koja je bila na funkciji šefa Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Evropskoj uniji.

Ona je na ovom položaju bila od 2013. do 2019. godine, a od njenog odlaska je Srbija dobila nekoliko zamerki iz EU što njen naslednik nije imenovan, podseća portal.

U Timu za podršku pregovorima, prema ovoj odluci, sedeće koordinatori šest klastera u okviru kojih su sada raspoređena dosadašnja pregovaračka poglavlja -  Osnove, Unutrašnje tržište, Konkurencija i uključivi rast, Zeleni dogovor i održiva povezanost, Resursi, poljoprivreda i kohezija i Spoljni odnosi.

Koordinatore ovih klastera, koji će biti članovi Tima za podršku pregovorima, imenovaće Vlada iz redova članova Vlade, a za treći, četvrti i peti klaster postojaće i "sa-koordinatori#, koji će se birati iz redova državnih sekretara nadležnog ministarstva ili državnih službenika na položaju.

Pregovaračke grupe, koje je Vlada prethodno osnovala za svako pojedinačno poglavlje, sa zadatkom da pripremaju pregovaračke pozicije sa EU i izrađuju plan usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, sada će biti okupljene u šest klastera i pregovore će pripremati koordinisano.

U dokumentu u koji je EWB imao uvid jasno je stavljeno do znanja, međutim, da će glavnu ulogu u procesu imati novo telo, Koordinacija za vođenje pregovora o pristupanju  Srbije, čijim radom rukovodi glavni pregovarač, odnosno ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Tim za podršku pregovorima, zamena za nekadašnji Pregovarački tim, ima zadatak pružanja pomoći ovlašćenom glavnom pregovaraču Srbije - ministru u Vladi zaduženom za evropske integracije, a Koordinacija, kojom ministar rukovodi, usmerava i vrednuje rad Tima za podršku pregovorima, navodi portal.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.