Ujedinjeni protiv Britanije

Izvor: BKTV News, 20.Sep.2012, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinjeni protiv Britanije

Najveće zemlje EU traže radikalne promene spoljne i odbrambene politike, zalažući se za panevropsko ministarstvo spoljnih poslova i većinsko glasanje, kako bi se zaobišao veto Velike Britanije. Plan predstavljen u dokumentu na 12 stranica za sada podržava 11 od 27 zemalja članica EU.

Gvido Vestervele
Pet od šest najvećih zemalja Evropske unije, osim Velike Britanije, traži radikalne promene evropske spoljne i odbrambene politike kako bi nastalo novo moćno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << panevropsko ministarstvo spoljnih poslova, piše britanski Gardijan. Promene predstavljene u planu koji ja napravljen pod vođstvom šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea.
Te članice Evropske unije traže ukidanje glasanja konsenzusom i većinsko glasanje o spoljnoj politici kako bi zaobišli britanski veto. Oni, takođe, traže stvaranje evropske vojske i jedinstveno tržište odbrambene industrije EU.
Pritiskom Nemačke, uz podršku 11 od 27 zemalja Evropske unije, prihvataju se nedavni pozivi iz Berlina i Brisela za uvođenje funkcije evropskog predsednika koji se bira direktno na izborima, obuhvatajući i nova ovlašćenja Evropskog parlamenta, i dalje deobe EU do stvaranja novog parlamentarnog tela za 17 zemalja evrozone.
Dok predlog za evropsku vojsku nije podržalo svih 11 zemalja, dokument, takođe, obuhvata novu organizaciju evropske policije koja bi štitila spoljne granice Unije, kao i jedinstven evropski vizni sistem.
Ministri spoljnih poslova 11 zemalja, predvođeni šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, devet meseci su analizirali budućnost Evrope, što je kao rezultat imalo nastanak dokumenta punog političkih preporuka u 12 strana.
To bi postalo veoma sporno za ostatak EU, jer bi taj dokument povećao pritisak na Britaniju da napusti Evropsku uniju, navodi britanski list.
“Da bi Evropska unija postala glavni akter globalne scene, verujemo da bi trebalo da u dužem periodu uvoditi više većinskih odluka u sferi zajedničke spoljne i bezbednosne politike, ili bar sprečiti jednu državu članicu da opstruira takvu inicijativu”, navodi se u dokumentu.
“Cilj evropske odbrambene politike trebalo bi da bude i zajednički napor u pogledu odbrambene industrije, kao što je, npr, stvaranje jedinstvenog tržišta za naoružanje. Za pojedine članice to bi moglo da podrazumeva evropsku vojsku”, stoji u dokumentu.
Pristalice tog predloga su Nemačka, Francuska, Italija, Španija i Poljska, pet od šest najvećih zemalja EU, izostavljajući Veliku Britaniju. Taj predlog, takođe, prodržavaju Holandija, Belgija, Danska, Austrija, Portugalija i Luksemburg.
Preporuke obuhvataju više koraka, uključujući predlog da se ponovo otvore i promene evropski sporazumi većinskim glasanjem, jer je postizanje konsenzusa u zajednici od 27 ili 28, previše sporo.
Osim oštrog otpora iz Velike Britanije, koja će staviti veto na evropsku vojsku i odbiti da učestvuje u zajedničkoj spoljnoj politici, predlozi će verovatno izazvati sukob u Evropskoj komisiji, jer bi oni oduzeli ovlašćenja i resurse pojedinim odeljenjima, smeštajući ih u relativno novu diplomatsku službu Evropske unije na čelu sa Ketrin Ešton.
Dokumentom se zahteva “sveobuhvatna revizija” ovlašćenja Diplomatske službe EU sledeće godine, kako bi ta institucija koju vodi Ketrin Ešton dobila šire nadležnosti u oblastima razvoja, energetike, trgovine i proširenja, koja su trenutno podeljena u nekoliko resora Evropske komisije. Ako budu prihvaćene, te promene stvorile bi mnogo jače “evropsko ministarstvo spoljnih poslova”, navodi Gardijan.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska unija će imati jedinstveni MSP i vojsku

Izvor: Vostok.rs, 20.Sep.2012

20.09.2012. -..EU u budućnosti može da dobije svoju vojsku, a takođe jedinstvenu ulaznu vizu i MSP. Grupa za pitanja budućnosti EU usvojila je projekat reformi, koji uključuje mesto predsednika unije, koji će se birati opštim pravom glasa, osnivanje MSP EU, uvođenje jedinstvene ulazne evropske...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.