Učenici iz Blaca među najboljima na konkursu Progres-a

Izvor: juGmedia, 24.Nov.2013, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici iz Blaca među najboljima na konkursu Progres-a

BLACE -Zahvaljujući  učenicima osnovna škola „Stojan Novaković“ iz Blaca našla se među tri najuspešnije škole iz ukupno 25 opština južne i jugozapadne Srbije koje su učestvovale na konkursu u okviru kampanje „Gde je tvoj prag odgovornosti?“. Ova kampanja, koja se uz finansijsku pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske sprovodi preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama – EU Progres, za cilj ima podizanje svesti o značaju zaštite životne sredine, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << o važnosti primarnog razvrstavanja otpada, recikliranja i energetske efikasnosti.

Tema kampanje koju će sprovesti OŠ „Stojan Novaković“ odnosi se na izdvajanje organskog otpada, ne samo iz domaćinstava već i suvog lišća iz bašti, parkova, drvoreda i otpada biljne mase sa poljoprivrednih površina. Otpad selektovan na ovaj način upotrebiće se za formiranje komposta, vrste organskog đubriva, koji će kasnije naći upotrebu u proizvodnji organske hrane, bez upotrebe mineralnih đubriva. Upotrebom komposta obnavlja se osiromašeno zemljište i smanjuje zagađenje u gradu, odnosno smanjuje količina otpada koja se odlaže na deponiju. Krajnji cilj je podizanje nivoa ekološke svesti naših sugrađana.

Projekat blačkih osnovaca podrazumeva brojne aktivnosti: medijsku kampanju, formiranje eko-patrola, likovni i literarni konkurs, kviz znanja iz oblasti ekologije, maskembal na temu reciklaže, anketu za građane, saradnju sa lokalnom samoupravom i JKP „Blace“ i prezentacije učenika o projektu i rezultatima.

Predlog ove ekološke kampanje osmislili su učenici osmog razreda OŠ „Stojan Novaković“ uz pomoć svoje nastavnice biologije Olivere Timotijević. Po završetku realizacije projekata u školama koje su se plasirale u finale konkursa, žiri EU Progres-a odabraće pobednika koji će dobiti nagradu – donaciju u vrednosti od 100.000 dinara.

(Kraj)iva

Izvor: Opština Blace
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.