Vučić iz Davosa: Tražio sam da zaustave Kurtijev pokušaj da uništi dijalog

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 16:32

Vučić iz Davosa: "Tražio sam da zaustave Kurtijev pokušaj da uništi dijalog"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Davosa, gde prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Davosu imao brojne razgovore, od kojih je kao najvažniji izdvojio onaj sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

On je novinarima rekao da je Lajčaku ukazao da premijer privremenih prištinskih institucija želi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obustavi isplatu plata i penzija za naše ljude na KiM, što bi značilo još veći odlazak ljudi iz Pokrajine.

"Tražio sam podršku za naše ljude da im se omogući da žive na svojim ognjištima", rekao je Vučić.

"Nadam se da odlazak Srba sa KiM nije u interesu, ne samo Evrope, nego ni sveta. Treba da im se omogući da ostanu da žive u svojim kućama, u skladu sa principima koji su potpisani 2015. godine, koje smo potpisali i u skladu sa novim planom za Zajednicu srpskih opština. Ako neko i to hoće da sruši, onda šta Srbima ostaje?" naveo je Vučić.

On je rekao i da je razgovarao sa predsedavajućom Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto o jačanju saradnje između dve zemlje, kao i da je potvrdio da će Srbija učestvovati na sajmu u Mostaru.

"Biće uspostavljene linije između Mostara i Beograda i ja ću ići zajedno sa našim novinarima tamo", rekao je on.

Predsednik je komentarisao i današnje sastanke:

"Nije moje da govorim u ime evropskih ni američkih predstavnika, ali razgovaraću sa svima, jer verujem da će svi razumeti o čemu je reč. Reč je o pokušaju ukidanja dijaloga i progona Srba sa KiM, i to je suština svega. Mislim da su svesni posledica...", kazao je Vučić.

"Džim O'Brajan sada ima veliku ulogu i reč je o inteligentnom čoveku", prokomentarisao je Vučić.

"Razgovor sinoć je trajao duže od dva i po sata. Time sam vam sve rekao. On je na pažljiv način saslušao sve što sam imao da kažem. Govorio sam otvoreno i iskreno, ostalo ostaje da sačekamo i vidimo", kaže Vučić.

Kako kaže, o KiM je bilo reči sat vremena, a o ostalim temama su razmenili mišljenja u ostatku susreta.

"Danas na glavnom panelu, gde su svi lideri bili, najvažniji, rekao bih, i šefica MMF-a, i Zdravstvene organizacije, ministar spoljnih poslova SA i Emirata, tu je dominirala tema politike", pojasnio je Vučić te kazao kako je uvek odnos sa Prištinom jedino pitanje.

Vučić se osvrnuo i na sednicu Evropskog parlamenta, koji će raspravljati i o Srbiji.

"Javiće Šider i Kremen da kažu sve najgore... Da kukam na EP? Oni danas raspravljaju o Grčkoj, Mađarskoj, pa su stavili na dnevni red... Nemam nikakav problem, znam koliko je čisto dobijeno“, kazao je Vučić i naveo da je lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ čisto pobedila na vanrednim parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Tražio sam od Lajčaka da zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog!

Izvor: 24sedam.rs, 17.Jan.2024

Vučić je novinarima rekao da je Lajčaku ukazao da premijer privremenih prištinskih institucija želi da obustavi isplatu plata i penzija za naše ljude na KiM

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.