UNHCR kritizirao potencijalni dogovor EU i Turske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Mar.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR kritizirao potencijalni dogovor EU i Turske

UNHCR zabrinut je zbog mogućeg dogovora izmedju EU i Turske o načinu rješenje migrantske krize, koji uključuje povratak izbjeglica iz Unije u Tursku.

Kolektivno protjerovanje stranaca zabrano je po medjunarodnim zakonima, primjećuje ova UN-ova agencija.

Vincent Cochetel, direktor UNHCR- a za Evropu rekao je da je “umoran slušati priče o nelegalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << migrantima” primjećujući da od njih 91 posto koji dolaze u Grčku iz zemalja uništenih ratom, poput Sirije, Iraka i Afganistana

On smatra da je Turska učinila više od EU po pitanju izbjeglica i migranata jer je udomila, 2,77 milijuna izbjeglica i to uglavnom iz Sirije.

Amnesty International takodjer je kritizirao dogovor koji je u načelu postignut 7. marta u Bruxellesu.

"Lideri EU i Turske ponovno su pali na niske grane, jer su odlučili trgovati sa dostojanstvom i pravima najugroženijih ljudi na svijetu” stoji u saopćenju koji je potpsiala Iverna McGowan.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

UNHCR zabrinut zbog mogućeg povratka izbeglica iz Turske

Izvor: Blic, 08.Mar.2016

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) izrazila je zabrinutost zbog mogućeg dogovora Evropske unije i Turske koji uključuje povratak izbeglica iz EU u Tursku...Direktor UNHCR-a Vensan Koštel izjavio u utorak novinarima u Ženevi da je kolektivno proterivanje stranaca zabranjeno po međunarodnom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.