UKRAJINA ZAUSTAVILA TRANZIT RUSKE NAFTE KA ZEMLJAMA EU! Na udaru Mađarska, Češka i Slovačka

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Avg.2022, 12:38

UKRAJINA ZAUSTAVILA TRANZIT RUSKE NAFTE KA ZEMLJAMA EU! Na udaru Mađarska, Češka i Slovačka

Ukrajinska državna naftna kompanija "Ukrtransnafta" prestala je da ispumpava rusku naftu kroz južni krak sistema naftovoda Druzhba u EU, izvestile su u ponedeljak RIA Novosti, pozivajući se na ruski Transnjeft.

Transnjeft je potvrdio da je kompanija "Ukrtransnafta "4. avgusta obustavila ispumpavanje ruske nafte kroz južni krak sistema naftovoda Družba ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << strana ne može da plati tranzit zbog sankcija EU, prenele su RIA Novosti.

Ranije je izvor RIA Novosti javio o zaustavljanju pumpanja ruske nafte kroz Ukrajinu.

- Ukrtransnafta je, zaista, 4. avgusta u 6.10 časova potpuno obustavila tranzit nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku, preko južnog kraka "Družbe". Istovremeno nastavlja se tranzit kroz Belorusiju u pravcu Poljske i Nemačke - saopštio je portparol ruske kompanije "Transnjeft" Igor Demin.

On je pojasnio da ukrajinska kompanija pruža usluge transporta nafte uz 100% pretplatu.

- Međutim, prilikom plaćanja za tranzit preko teritorije Ukrajine, sredstva su vraćena na račun "Transnjefta". Gasprombanka, preko koje se vrši plaćanja, obavestila nas je da je uplata vraćena zbog propisa EU, tj. sedmog paketa sankcija - objasnio je Demin.

Tako je "Ukrtransnafta" prestala da pruža usluge transporta nafte zbog nedostatka novčanih računa za ove usluge.

- Obavestili smo rusko Ministarstvo energetike, kao i ruske špeditere koji snabdevaju resurse u pravcu ove tri zemlje, i Ukrtransnaftu, da novac ne ide i da se isplata ne može izvršiti - zaključio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Avg.2022

MOSKVA, KIJEV - Ruski naftovodni gigant Transnjeft potvrdio je u utorak u saopštenju da je Ukrtransnafta, kompanija koja pruža usluge transporta nafte preko Ukrajine, obustavila isporuku nafte preko južnog toka naftovoda Družba u Mađarsku, Češku Republiku i Slovačku, pišu ruski mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.