UEFA menja statut zbog Kosova?

Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2016, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UEFA menja statut zbog Kosova?

Evropska fudbalska unija (UEFA), prema pisanjima Politike, planira da promeni statut kako bi u članstvo primila Fudbalski savez Kosova

Prema pisanju ovog dnevnog lista, UEFA bi na Kongresu u Budimpešti promenila novi statut i dozvolila članstvo Kosovu.

Statut UEFA trenutno predviđa da član organizacije može da bude zemlja čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije, ali u predlogu novog zameniće se formulacijom "većina međunarodne zajednice u Evropi", saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Politka.

"Članstvo u UEFA moguće je nacionalnim fudbalskim asocijacijama koje se nalaze na prostoru Evrope, u zemlji čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije i koja je odgovorna za organizaciju i implementaciju za sve što ima veze sa fudbalom na teritoriji sopstvene države", stoji u Članu 3 statuta za 2016. godinu koji je objavljen 1. marta.

Međutim, Kongres u Mađarskoj 3. maja možda bude prekretnica jer je na dnevnom redu i predlaganje amandmana na statut UEFA.

Kosovo je priznalo većina evropskih zemalja, pa se na taj način otvara mogućnnost da postane 55. član UEFA. Da bi to doga došlo, potrebno je da sakupe 36 glasova i u ovom trenutku ne deluje nerealno jer 38 evropskih država priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Po tim navodima, čak postoji mogućnost da reprezentacija zaigra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji, u grupi sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

S druge strane, čelnici Fudbalskog saveza Srbije vode "borbu" da se ovakav postupak blokira, lobiranjem u UEFA. Dnevni list saznaje da je FSS-u neophodno još dva glasa da u tome i uspe, i da su čelnici pre tri dana boravili u Nionu i pokušali da dobije podršku vd predsednika UEFA Teodora Teodorakisa.

Od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovo svim silama pokušava da uđe u međunarodne fudbalske organizacije. Svetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je da je kosovski savez podneo prijavu 15. marta ove godine kada je usledio odgovor da pre toga mora da bude primljen u UEFA, posle čega bi usledio završni izveštaj koji UEFA podnosi u FIFA.

Kosovo je do sada odigralo četiri prijateljske utakmice, otkad je dobio ograničenu dozvolu FIFA, na premijeri je remizirao sa Haitijem (0:0), potom je poražen od Turske (6:1) i Senegala (3:1), a prvu pobedu ostvarilo je nad Omanom (1:0), u poslednjem duelu u septembru prošle godine.

Takođe, pre nešto više od 12 meseci gostovali su Verderu u Bremenu i poraženi rezultatom 2:0.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.