UEFA: Uskladili smo pravila sa evropskim zakonima

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 13:28

UEFA: Uskladili smo pravila sa evropskim zakonima

Evropska fudbalska unija (UEFA) ima poverenje u usklađenost svojih novih pravila sa evropskim zakonima, posle odluke Evropskog suda.

Presuđeno je da su nezakoniti propisi po kojima se zabranjuje klubovima da osnuju i učestvuju u Superligi, ali UEFA ne odustaje.

"Ova presuda ne znači odobrenje takozvane Superlige. Naprotiv, ona naglašava već postojeći jaz u propisima Uefa, tehnički aspekt koji je već prepoznat i ispravljen u junu 2022. godine sa novim tekstovima", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju Uefa.

Propisi Evropske fudbalske unije (Uefa) i Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) koji zabranjuju klubovima da se priključe Superligi su nezakoniti, odlučio je danas Evropski sud pravde.

Slučaj je saslušan prošle godine pred Evropskim sudom pravde nakon što je Superliga posle oštrih kritika navijača, javnosti i brojnih klubova, propala manje od 48 sati posle pokretanja u aprilu 2021. godine. ;

Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu 2021, ali je zbog kritika javnosti to takmičenje odmah napustilo devet klubova Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Inter, Milan i Atletiko Madrid, od ove godine i Juventus i sada je podržavaju Real Madrid, Barselona.

Kompanija A22 koja stoji iza osnivanja novog takmičenja obratila se posle toga sudu i optužila je Uefu i Fifu da krše zakon o konkurenciji i da zloupotrebljava dominantan položaj.

Sud je danas presudio da su tada Uefina pravila bila u suprotnosti sa evropskim pravom o konkurenciji jer nisu bila regulisana "nikakvim kriterijumima koji bi obezbedili njihovu transparentnost, objektivnost i nediskriminaciju".

Međutim, Uefa smatra da je u međuvremenu popunila tu prazninu, pošto je prošlog leta usvojila uredbu od 24 stranice koja predviđa sistem autorizacije za "međunarodna međuklupska takmičenja".

Evropska kuća fudbala "ostaje odlučna da brani piramidu evropskog fudbala, zajedno sa nacionalnim federacijama, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama EU, vladama i parnterima", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.