U toku sedmice odgovori Skupštine na pitanja EK

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 13.Dec.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku sedmice odgovori Skupštine na pitanja EK

BEOGRAD - U upitniku koji je Evropska komisija uputila Srbiji radi pripreme mišljenja o njenom zahtevu za članstvo u EU deset pitanja se odnosi na Skupštinu Srbije, a nadležni u republičkom parlamentu očekuju da će odgovori na ta pitanja biti gotovi i prosleđeni Vladi Srbije u toku sedmice.

Predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga rekao je da se odgovori na pitanja EK pripremaju i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bi na sednici tog tela, koja će biti održana u toku sedmice, oni trebalo da budu prihvaćeni i prosleđeni Vladi Srbije.

Na odgovorima na deset pitanja EK, kako je Varga objasnio, rade poslanici stranaka vladajuće većine, u čemu im pomaže radna grupa sastavljena od zaposlenih u stručnim službama parlamenta.

Varga je dodao da će na sednici Odbora za evropske integracije i poslanici opozicije imati priliku da iznesu mišljenje i daju konstruktivne predloge.

Odgovori republičkog parlamenta malo će kasniti, budući da su institucije do 10. decembra imale rok da Vladi Srbije dostave odgovore, rekao je Varga, navodeći da su odgovori na nekoliko pitanja iz domena republičkog parlamenta već gotovi.

EK je od najvišeg zakonodavnog tela u zemlji tražila da opiše važeće zakonske odredbe o izboru poslanika i pravilima za njihovu zamenu u toku trajanja mandata, ali da odgovori i da li i kada planira da revidira ili ukine postojeće zakonodavstvo o blanko ostavkama i kako je definisan i kako se primenjuje poslanički imunitet.

Tu su i pitanja o načinu vođenja biračkih spiskova, o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, kao i mehanizama za izveštavanje o finansiranju partija iz privatnih i javnih izvora, depolitizaciji administracije koja je odgovorna za izbore, pravilima za medijsko praćenje kampanja i unapređivanju transparentnosti u postupcima prebrojavanja glasova.

Takođe, EK je zatražila i objašnjenje postupaka donošenja propisa, uključujući i ubrzanu proceduru za donošenje zakona, što je bila i njena primedba u izveštaju o napretku Srbije ka EU za 2009. godinu.

Skupština Srbije će morati da do detalja opiše Poslovnik i iskustvo u njegovom sprovođenju, kao i da odgovori kako izvršava svoje zakonodavne funkcije, odnosno, između ostalog, da li postoji sistem provere usaglašenosti novog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

EK je zatražila i da joj se predoče nadležnosti odbora i koliko oni vremena posvećuju temeljnom razmatranju zakonodavstva, zatim informacije o broju registrovanih partija u Srbiji, koliko ih je zastupljeno u republičkom parlamentu, kao i koliko procenata poslanika čine žene, a koliko pripadnici etničkih nacionalnih manjina.

Tu komisiju interesuje i opis strukture i funkcionisanje najvišeg zakonodavnog tela u zemlji, uključujući i nadležnosti skupštinskih odbora i predsednika Skupštine Srbije, kao i posebna prava i nadležnosti u vezi sa kontrolom izvršne vlasti.

Odgovore na 2.483 pitanja Srbija EK treba da dostavi do 1. februara, a potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić rekao je protekle sedmice u Skupštini Srbije da je do sada pripremljeno 85 odsto početnih odgovora, odnosno urađeno oko 50 odsto ukupne materije i da se na tom poslu neprestano radi.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.