U martu i kandidatura i datum?

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jan.2012, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U martu i kandidatura i datum?

Ivo Vajgl, jedan od učesnika sastanka Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP) na kojem je podržana Rezolucija o srpskim evrointegracijama, smatra da će Srbija u martu dobiti kandidaturu i datum za otpočinjanje pregovora za ulazak u EU.

"Verujem da postoje dobri razlozi da Evropski savet prihvati poruku EP i ne samo potvrdi predlog Evropske komisije o tome da Srbija dobije status kandidata, nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i da se utvrdi datum za početak pregovora za ulazak u EU", izjavio je Vajgl za novosadski "Dnevnik".

Vajgl, inače evroparlamentarac iz Slovenije i nekadašnji ministar inostranih poslova te države, kaže da ne treba olako shvatiti činjenicu da se priznanje nezavisnosti Kosova ne postavlja Srbiji ultimativno.

"Naprotiv, to pitanje itekako ima težinu jer ga u smislu normalizacije odnosa u tom dijelu Evrope većina članica EU vidi kao jedno od prioritetnih. Između prioritetnog pitanja i nekog ultimativnog zahteva postoji razlika, ali takva koje ne ostavlja dilemu da se i na tom planu očekuje realan napredak", konstatovao je Ivo Vajgl.

Spoljnopolitički odbor EP podržao je krajem sedmice Predlog rezolucije čiji je autor izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, kojom se lideri EU pozivaju da joj u martu odobre status kandidata za članstvo u Uniji.

Podrška je data uz pretpostavku da će srpske vlasti ispuniti uslove koji su utvrđeni u decembru, a koji u prvom redu podrazumevaju normalizaciju situacije na severu Kosova.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.