U aprilu drastičan pad broja zahteva za azil, nezabeleženo od 2008.

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2020, 15:21

U aprilu drastičan pad broja zahteva za azil, nezabeleženo od 2008.

Broj zahteva za azil registrovanih u Evropi u aprilu je bio manji za 87 odsto u odnosu na početak godine zbog ograničenja kretanja usled pandemije koronavirusa, saopštio je danas Evropski biro podrška za azil.

Između zatvaranja spoljnih granica Evropske unije (EU) i ograničenja kretanja unutar šengenskog prostora tokom poslednjih nedelja, broj zahteva za azil je dodatno smanjen nakon pada za 43 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u martu.

"Samo 8.730 zahteva za azil registrovano je u aprilu" u zemljama EU, kao i u Norveškoj i Švajcarskoj što odgovara "najnižem nivou iz 2008, s obzirom na pad od 87 odsto u odnosu na nivo pre korona virusa u januaru i februaru", navodi se u izveštaju te agencije.

Međutim, taj broj je gotovo deset puta veći od broja ilegalnih prelazaka evropskih granica u istom periodu, 900 prema podacima evropske agencije za kontrolu granice Fronteks, a taj "disparitet" pokazuje potrebu za zaštitom tražilaca azila i pored "privremene obustave" registracije tih zahteva u "više zemalja".

Do drastičnog pada tih zahteva je došlo posebno iz razloga što državaljani latinoameričkih zemalja, prvenstveno Venecuele i Kolumbije, u aprilu nisu imali pristup evropskoj teritoriji, pa je tako u januaru bilo 5.013 zahteva građana Venecuele u odnosu na 80 u aprilu, a iz Kolumbije je u aprilu bilo 64 zahteva dok je u januaru bilo 5.272 zahteva.

Međutim, očekuje se povećanje broja zahteva za azil kada budu ukinuta ograničenja putovanja, dodaje ta agencija.

Ta tendencija je već vidljiva u prvim podacima iz maja pošto je došlo do "blagog povećanja" zahteva za azil.

"Nema naznaka da se smanjuje potreba za međunarodnom zaštitom", ocenjuje taj evropski biro i dodaje da bi evropske zemlje "trebalo da se pripreme za povećanje zahteva za azil".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.