U VRBASU SE GRADI POSTROJENJE ZA PRERADU OTPADNIH VODA

Izvor: Kurir, 05.Jul.2011, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U VRBASU SE GRADI POSTROJENJE ZA PRERADU OTPADNIH VODA

VRBAS - U Vrbasu je potpisan ugovor o prvoj fazi izgradnje centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda Vrbasa i Kule koja će trajati 18 meseci i u koju će biti uloženo 9,5 miliona evra.

Kompletno postrojenje treba da bude završeno za pet godina, a Evropska unija je za taj projekat, ukupne vrednosti 24 miliona evra, izdvojila pomoć od 15 miliona evra. Vlada Srbije obezbedila je šest miliona evra, vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Vojvodine 3,7 miliona, a ostatak opštine Vrbas i Kula, dok je holandska vlada izdvojila 1,2 miliona evra za studiju izvodljivosti.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su šef kancelarije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, potpredsednica vlade Srbije Verica Kalanović, ministar zdravlja Zoran Stanković, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, ambasador Holandije Loren Stokvis, predstavnici opština Vrbas i Kula i izvođača radova.

Dežer je istakao da se izgradnjom centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda Vrbasa i Kule uvode evropske norme i standardi u očuvanju životne sredine, ali i sanira crna mrlja koju predstavlja Veliki bački kanal koji ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Postrojenje će prečišćavati otpadne vode 120.000 stanovnika u opštinama Vrbas i Kula i industrijske otpadne vode velikih postrojenja u Vrbasu koji zagađuju Veliki bački kanal. Zagađenje Velikog bačkog kanala, odakle voda otiče u reku Tisu, a zatim u Dunav, smatra se jednim od najvećih ekoloških problema u Srbiji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.