U Srbiji samo 17 odsto pokriveno kanalizacijom, u EU 80 odsto

Izvor: Radio 021, 02.Jan.2017, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji samo 17 odsto pokriveno kanalizacijom, u EU 80 odsto

Šefica srpskog tima za pristupne pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je danas da Srbija ima problem otpadnih voda, ali da se o tome ne govori, jer druge "velike" teme skreću pažnju.

"To se neće naći na naslovnim stranama novina. Problem otpadnih voda je problem lokalnih samouprava, koje treba da izrade projekte. Zašto sada moramo da pričamo o tome? U EU je prosečna pokrivenost kanalizacijom 70 ili 80 odsto, u Srbiji je 17 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ni Beograd nije potpuno pokriven", navela je Miščević gostujući u Kažiprstu.

Prema njenim rečima, to jeste tema, međutim velike političke teme oduzimaju pažnju. Ona je istakla da u pregovorima sa EU nije sve politika, već mora da se obratiti pažnja i na ekologiju, poljoprivredu, zaštitu hrane, vladavinu prava.

"Za usklađenost po pitanju životne sredine po pravilima EU potrebno je izdvojiti i više od 11 milijardi evra", navela je Mišćević.

Prema njenim rečima, zna se da za ta pitanja treba najviše para i vremena, te da je potrebno da prođe neko vreme od momenta članstva, jer taj država sama ne može da obezbedi, već nam je porebna je pomoć iz fondova EU.

Miščević je takođe navela da se nada će iskustvo sa blokiranjima otvaranja poglavlja ostati u prošloj godini, kao i da je primer Hrvatske dokazao da bilateralna pitanja uvek treba rešavati bilateralno. "Mora se prosto računati da se takve stvari dešavaju, to ne mora da bude Hrvatska, već bilo koja druga država. Te države žele da zaštite svoje interese, mi želimo da zaštitimo sopstvene interese", rekla je Miščević.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.