U STRAZBURU SE ODLUČUJE O BUDUĆNOSTI EU: Na videlo izašli brojni nedostaci, da li će panevropski projekat opstati?

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2021, 00:55

U STRAZBURU SE ODLUČUJE O BUDUĆNOSTI EU: Na videlo izašli brojni nedostaci, da li će panevropski projekat opstati?

Reč su imali Emanuel Makron, kao i Ursula fon der Lajen

Konferencija o budućnosti Evrope, panevropski projekt čiji je cilj da pruži evropskim građanima mogućnost da iznesu svoje ideje kako bi trebalo da izgleda Evropska unija, svečano je danas otvorena u Strazburu. Za otvaranje Konferencije odabran je 9. maj, Dan Evrope, a svečanost je održana u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu, u kojem se poslanici nisu okupili više od godine dana zbog pandemije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << korona virusa.

U dvorani za plenarne sednice, koja je zbog epidemioloških mera bila gotovo potpuno prazna i pretvorena u televizijski studio, govorili su francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen i portugalski premijer Antonio Kosta, čija zemlja predsedava Savetom EU.

Kopredsedavajući Izvršnog odbora Konferencije, potpredsednica Komisije Dubravka Šuica, portugalska državna sekretarka Ana Paula Zakarijas i evropski zastupnik Gi Ferhofštat odgovarali su na pitanja građana iz država članica. Oko 500 učesnika, građana EU i predstavnika civilnog društva učestvovalo je putem video linka.

Virtualno su takođe učestvovali ministri spoljnih poslova zemalja članica. U dvorani je bilo 27 studenata iz svih država članica koji učestvuju u programu studentske razmene Erasmus+.

Makron je istakao da Evropljani treba da budu ponosni na ono što je Evropska unija postigla od svog osnivanja.

- Sada je vreme da građani kažu kako poboljšati Uniju - rekao je, dodajući da je Evropi potrebna "nova demokratska inspiracija".

Pohvalio je jedinstvenu strategiju EU u borbi protiv pandemije kovida 19, istakavši da su "populisti i nacionalisti" koji se protive vriednostima Unije pokazali da nisu sposobni delotvorno da odgovore na pandemijsku krizu.

Sasoli se zauzeo za ukidanja prava veta u odlučivanju u Savetu EU, za nadležnost EU u zdravstvenoj politici i istakao da ne treba bežati od promene evropskih ugovora.

- Potrebna nam je evropska politika u zdravstvu, ako to ne napravimo biće to poraz. To je lekcija koju smo naučili u pandemiji. To bi moglo značiti da je potrebno menjati ugovore i u tom slučaju pozivam sve da budu hrabri. To ne bi trebalo da bude tabu tema - rekao je Sasoli.

Ursula fon der Lajen istakla je da na Konferenciju ne treba gledati kao na "kao rešenje za svaki problem", ali ni kao puku "intelektualnu vežbu".

- Uverena sam da je ova Konferencija prilika za Evropljane da se ujedine i okupe oko zajedničke ambicije. Ne smemo potceniti pozitivan učinak koji ona može proizvesti - rekla je Fon der Lajen.

Konferencija je trebalo da počne s radom još prošle godine, ali je je zbog pandemije i neslaganja ključnih institucija EU oko koncepta i dometa Konferencije to odloženo za godinu dana. Zbog toga je skraćeno i vreme trajanja Konferencije, umesto dve godine trajaće godinu dana, do proleća sledeće godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.