U Estoniji diskriminacija nad stanovništvom koje govori ruski jezik

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2017, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Estoniji diskriminacija nad stanovništvom koje govori ruski jezik

Nad manjinom koja govori ruski jezik u Estoniji vrši se diskriminacija prilikom zapošljavanja i upisa u obrazovne institucije, zaključak je Generalnog direktorata Evropskog parlamenta za unutrašnju politiku EU.

Kako se navodi u izveštaju, situacija vezana za ruskojezičnu manjinu u Estoniji i dalje je krajnje politizovana.

Primeri diskriminacije su, između ostalih, i rigorozni testovi poznavanja estonskog jezika prilikom zapošljavanja, što u mnogim slučajevima predstavlja izuzetno veliki problem za populaciju koja govori ruskim jezikom.

Autori dokumenta ističu i da su do 2007. godine stranci mogli bez znanja estonskog jezika da završe fakultete, dok je sada to praktično nemoguće.

Član Centrističke stranke Estonije Vladimir Veljman tim povodom kaže da estonske vlasti nemaju nameru da reše to pitanje, budući da se upravo taj problem najviše i koristi prilikom predizbornih kampanja.

I poslanik Evropskog parlamenta Jana Tom kaže da su u odabiru ljudi prilikom zapošljavanja poslodavci daleko ređe naklonjeni pripadnicima ruskojezične populacije, a dokaz diskriminacije je i nepostojanje pismenih medija na ruskom jeziku.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.