U EU za pet evra

Izvor: Vesti-online.com, 18.Nov.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU za pet evra

Putovanje u zemlje šengenskog prostora od 2020. godine moglo bi da bude regulisano plaćanjem takse.

Naime, Evropska komisija je predložila zakon o usvajanju sistema ETIAS prema kojem bi, zarad bolje zaštite spoljnih granica, svi putnici u EU, odnosno Šengen zonu, morali najmanje 72 sata pre puta da onlajn popune formular sa ličnim podacima (ime, adresa, broj pasoša i slično) i plate taksu od pet evra. Taksom bi bio obuhvaćen period od pet godina, sa neograničenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << brojem ulazaka u Šengensku zonu.

Stručnjaci procenjuju da će za popunjavanje formulara biti potrebno najviše deset minuta, a saglasnost ili odbijenica stiže na mejl aplikanta u roku od nekoliko minuta. Naravno, odgovor će biti potvrdan za više od 95 odsto podnosilaca zahteva, ali će svi oni koji se nalaze u evidenciji Interpola, ili na listama osumnjičenih terorista ili ekstremista, biti odbijeni.

Odluka nije konačna i pre usvajanja konačnog teksta zakona svoje primedbe bi trebalo da daju zemlje članice, a konačnu reč će dati Evropski parlament.

Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos ocenio je da će ETIAS spojiti "migracionu i bezbednosnu politiku", kao i da će zahvaljujući njoj ulazak u Šengensku zonu biti lakši za najmanje 95 odsto putnika izuzetih iz viznog režima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.