U EU razmatraju nove sankcije Rusiji zbog Sirije

Izvor: Večernje novosti, 13.Okt.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU razmatraju nove sankcije Rusiji zbog Sirije

Evropski diplomatski izvori su naveli da nije isključeno da se razmotri i zahtev nekih članica EU da se vladi u Damasku, a možda i Rusiji, uvedu sankcije zbog stradanja civila u tom gradu BRISEL - Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak obaviti temeljitu raspravu o "rasplamsavanju sukoba u Siriji, uključujući zaoštravanje nasilja oko Alepa", rekli su danas visoki zvaničnici Saveta ministara EU u Briselu. Evropski diplomatski izvori su naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da nije isključeno da se razmotri i zahtev nekih članica EU da se vladi u Damasku, a možda i Rusiji, uvedu sankcije zbog stradanja civila u tom gradu. Visoki funkcioner EU je istakao da će rasprava šefova diplomatija Unije ipak usredsrediti na to "kako da se očuva prostor za političko rešenje sirijskog sukoba i biće data ocena šta može EU da učini da bi se ponovo vratio politički dijalog i obustavili oružani sukobi". EU je ponudila hitnu zamašnu humanitarnu pomoć za civile u istočnom delu Alepa, gde SAD i naročito Francuska, Nemačka i Velika Britanija tvrde da sirijski režim u Bagdadu uz pomoć Rusije u bombardovanju nanosi velike žrtve civilima. Rusija je saopštila da ne bombarduje civile i da se u istočnom Alepu kriju islamski ekstremisti koje delom pomaže Zapad. Evropski diplomatski izvori su novinarima u Briselu istovremeno rekli da Velika Britanija, Nemačka i Francuska ulažu napore da EU uvede sankcije blokade sredstava u bankama EU i zabrane putovanja za pojedince u vlastima u Damasku, a možda i Rusiji, jer tvrde da je u istočnom Alepu na delu humanitarna katastrofa, pa i ratni zločin. Zvaničnici u Savetu ministara EU su naveli da se istovremeno odvijaju konsultacije čelnika Francuske, Nemačke i Rusije u nastojanju da se zakažu sastanci na vrhu i razmotri kako zaustaviti sukobe u Siriji, ali i otvoriti put mirovnom rešenju u Ukrajini. U Briselu se potvrđuje zabrinutost u vladama EU zbog zaoštravanja u odnosima zapadnih zemalja i Rusije, imajući u vidu da će lideri Unije 20. i 21. oktobra u Briselu temeljito razmotriti sveukupne odnose EU i Rusije, s ciljem da se sagleda bar delimično popuštanja sankcija prema Moskvi, ako ruska strana izdejstvuje neki napredak u mirovnom procesu u Ukrajini. S tim u vezi se ističe značaj susreta američkog državnog sekretara Džona Kerija i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u subotu u Ženevi koji će s ministrima zemalja u okruženju Sirije razmotriti kako zaustaviti sukobe i ponovo pokrenuti proces ka političkom rešenju u toj zemlji. U zapadnim medijima je s pažnjom prenesena i izjava bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da su svetski odnosi došli do opasne tačke zbog sve ozbiljnijeg sukoba SAD i Rusije oko Sirije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sankcije za Damask, možda i za Moskvu?

Izvor: Večernje novosti, 13.Okt.2016

Događanja u Siriji izazvala reakciju u Evropskoj uniji i najavu novog seta "kaznenih mera" ŠEFOVI diplomatija Evropske unije će u ponedeljak obaviti temeljnu raspravu o "rasplamsavanju sukoba u Siriji, uključujući zaoštravanje nasilja oko Alepa", rekli su u četvrtak visoki...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.