U EU raste opasnost od ekstremno desničarskog terorizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 14:32

U EU raste opasnost od ekstremno desničarskog terorizma

U nekim zemljama Evropske unije u porastu je opasnost od terorističkih napada pristalica ekstremno desničarskih ideologija, koje takođe pojačano šire mržnju putem interneta, navodi se u internom dokumentu EU u koji je uvid imao internet sajt "EUObzerver".

"Aktivnosti nasilnih ekstremista desničarske orijentacije su u porastu", stoji u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dokumentu na 12 stranica datiranom na 4. maj, koji je upućen nacionalim delegacijama zemalja članica EU.

Opšte uzevši, pretnja od terorizma u EU ostaje na nepromenjenom, povišenom nivou, a opasnost u najvećoj meri preti od ljudi desničarske orijentacije i povratnika sa ratišta iz Sirije, dok u mnogo manjoj meri dolazi od pripadnika ekstremne levice, navodi se u dokumentu, u kojem takođe stoji da su teroristički napadi koje vrše usamljeni pojedinci i kod islamskog terorizma i kod nasilnog desničarskog ekstremizma.

Kako ističe "EUObzerver", dokument je sačinjen nedugo posle niza napada belih nacionalista na izbeglice i migrante na grčkim ostrvima, dok je, ranije ove godine, jedan ekstremni desničar iz vatrenog oružja ubio devet Kurda u nemačkom gradu Hanauu.

Svrha dokumenta je da, delom na osnovu podataka dobijenih od Europola i obaveštajnog biroa Unije, Intcena, oblikuje politiku EU za odgovor na pretnju terorizma, a kako navodi "EUObzerver", uticaj pandemije COVID-19 nije bio uvršten u te podatke, pa tek ostaje da se vidi koliki će on biti.

U obraćanju članovima Evropskog parlamenta, evropski komesar za unutrašnje poslove Jiva Johanson izrazila je nadu da situacija izazvana korona virusom nije inspirisala teroriste da u još većoj meri koriste biološko oružje.

Istovremeno, u dokumentu se iznosi jedan broj preporuka i sugestija prema kojima bi društvene mreže trebalo da prilagode svoje algoritme u cilju borbe protiv terorizma, i zahteva se da specijalno internet odeljenje unutar Europola počinje da označava ekstremno desničarske sadržaje objavljene na internetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.