U EU bez viza 15. decembra!

Izvor: Press, 09.Nov.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU bez viza 15. decembra!

Odlukom Saveta ministara Evropske unije, građani Bosne i Hercegovine u zemlje šengena moći će slobodno da putuju već polovinom decembra
Savet ministara Evropske unije juče je jednoglasno ukinuo vize građanima BiH i Albanije! Odluka će biti objavljena u Službenom listu EU 14. decembra, a dan kasnije građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << BiH moći će slobodno da putuju u sve zemlje EU izuzev Velike Britanije i Irske, koje se ne nalaze u šengenskoj zoni!
Zvaničnici iz BiH obradovani su dobrom vešću iz Brisela, koja znači da i ovdašnji građani konačno izlaze iz geta u kojem su ostali godinu dana duže od svih država bivše SFRJ. Analitičari, međutim, upozoravaju da nema mesta likovanju, pošto je Evropa naglasila da će i dalje proveravati spremnost BiH da sprovodi zacrtane standarde. Naime, reč je o monitoringu ranije dostignutih standarda i tzv. mehanizmu ranog upozoravanja koji je vezan za pitanja azilanata.

Ministarstvo bezbednosti BiH zbog toga će narednih dana započeti medijsku kampanju s ciljem informisanja građana o pravilima ponašanja prilikom putovanja u zemlje EU. Ta kampanja obuhvatiće informacije o rigoroznim kontrolama na granicama EU, pokazivanju određene svote novca prilikom ulaska u neke zemlje, kao i o drugim garancijama da putnici ne nameravaju da ostanu ilegalno u tim državama.
Ostali kontrolni mehanizmi
- Najmanje što građani moraju da imaju jeste biometrijski pasoš, a važiće i sva druga pravila koja važe za bilo kog građanina sveta prilikom ulaska u zemlje šengena. Između ostalog, to znači da će sa granica EU biti vraćani svi koji predstavljaju pretnju za bezbednost i zdravlje ljudi u uniji - kaže ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović.
Kada su u pitanju kontrolni mehanizmi, Ahmetović tvrdi da je upravo u tom delu BiH potpuno zadovoljila standarde i da sigurno može da se kaže da su ti standardi potpuno usklađeni sa evropskim propisima.
- Do sada je u BiH izdato 300.000 biometrijskih pasoša i nismo imali nijedan problem, niti ih očekujemo - ističe Ahmetović.

On je uveren da neće biti velikih problema ni u pogledu imigranata iz BiH, iako se neke evropske zemlje plaše njihovog priliva.
Šef Pregovaračkog tima BiH o viznim olakšicama Bakir Dautbašić objašnjava da će svi građani BiH prilikom ulaska u zemlje šengena morati da poštuju određena pravila.
- Za rad na crno kazna je pet do 10 godina zabrane ulaska u zemlje šengena. Svi koji pokušaju da traže fiktivni azil, što je bilo vidljivo u slučaju državljana Srbije i Makedonije, biće vraćeni u BiH sa rizikom višegodišnje zabrane ulaska u EU - kaže Dautbašić.
Sličnu poruku uputio je i predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin. On kaže da institucije EU i države članice očekuju da vlade BiH i Albanije u narednim nedeljama objasne svojim građanima da ukidanje viza ne pruža pravo na zaposlenje, prebivalište ili azil u EU.

Raduju se i turistički radnici
Tako je juče u Briselu potvrđeno ono o čemu se govorilo već mesecima. Da su vlasti BiH bile uverene da će Savet EU doneti pozitivnu odluku, svedoči i nezvanična informacija da je pre mesec dana počela selekcija pedesetak studenata, koji će na dan ukidanja viza ići na prvo putovanje u Brisel. Vesti iz Brisela željno iščekuju i mnogobrojne turističke agencije koje su u proteklom periodu imale mnogo više rezervacija za zimovanja u inostranstvu nego u prethodnoj zimskoj sezoni.
- Građani su dobro informisani i svesno su zimovanja za ovu sezonu ostavili za period posle 1. januara. Imamo veliki broj rezervacija i sigurno je da ćemo u tom periodu imati najveću gužvu do sada - kažu u jednoj turističkoj agenciji.
Odluku iz Brisela juče su pozdravili gotovo svi zvaničnici u BiH, a među njima i odlazeći bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić, koji nije propustio priliku da se ponovo obruši na RS, optuživši njene vlasti da su glavni krivci što vize nisu ukinute mnogo ranije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.