U EU Kutku o srednjem veku kao o medijavelizmu

Izvor: juGmedia, 15.Dec.2017, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU Kutku o srednjem veku kao o medijavelizmu

U Informacionom evropskom kutku u Nišu posetioci će 18. decembra imati priliku da slušaju predavanja profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Jelene Erdeljen, koja će govoriti o srednjem veku posmatranom kroz literature, medije, filmove i internet.

Zašto je srednji vek i dalje, i danas, konstantno u središtu pažnje, ne samo akademske javnosti, zašto nikog ne ostavlja ravnodušnim, pitanje je na koje će profesorka pokušati da odgovori.

Skup >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << počinje u 17 časova

U široj javnosti, navodi se u propratnom saopštenju, ocene i percepcija srednjeg veka kreću se između dva ekstrema, gotovo da nema umerenih. Srednji vek se doživljava u rasponu između zlatne legende i/ili mračnog doba, ne samo u određenim istoriografskim delima već, možda čak i pretežno, u popularnim shvatanjima i popularnoj kulturi.

Aktuelnost srednjovekovlja i srednjovekovne civilizacije i kulture, uključujući i vizuelnu kao jednu od njenih ključnih determinanti, kako u naučnoj, stručnoj javnosti i literaturi, tako u beletristici, savremenim vizuelnim medijima i kompjuterski generisanim virtuelnim svetovima široke potrošnje, filmovima kompjuterskim igricama i aplikacijama, može se podvesti pod pojam modern medievalism (moderni medievalizam) ili neo-medievalism (neo-medievalizam), fenomen koji i sam postaje u poslednje vreme predmetom naučnog proučavanja.

Neo-medievalizam je neologizam koji je prvi popularizovao italijanski medievista, pisac i polihistor Umberto Eko u svom radu naslovljenom „Snevanje u srednjem veku”, objavljenom 1986. godine.

Dr Jelena Erdeljan vanredni je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Autor više knjiga i studija posvećenih kulturi i vizuelnoj kulturi Balkana i mediteranskog sveta. Organizator i predavač na brojnim međunarodnim naučnim radionicama i letnjim školama, među kojima se izdvajaju one sprovedene u saradnji sa univerzitetima u Konstancu, Kelnu (Nemačka) i Ben Gurion univerzitetu u Negevu (Izrael). Alumna univerziteta u Konstancu. Izvršni koordinator TEMPUS projekta “Razumevanje vizuelne kulture na Balkanu”.  Dobitnica ordena Kavalyera del Ladino koji dodeljuje Nacionalni savet za Ladino i Ben Gurion univerzitet u Negevu, Izrael.

(Kraj)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.