U Drenici glasalo 149 odsto!

Izvor: RTS, 13.Dec.2010, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Drenici glasalo 149 odsto!

Na pomolu izborni skandal na Kosovu. Rekordna izlaznost u Drenici. Na jednom biračkom mestu čitavih 149 odsto. Prema preliminarnim rezultatima, Tačijev DPK osvojio 33,5 odsto, a Demokratski savez Kosova 23,6 odsto glasova. Evropska unija zadovoljna izborima. Tači nadmašio Milutinovića!

Posle više od 24 časa od zatvaranja birališta, kosovska Centralna izborna komisija saopštila je prve pereliminarne rezultate vanrednih izbora, ali se nije bavila nepravilnostima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Drenica, koja je decenijma važila za uporište ultranacionalista i ekstremista među etničkim Albanacima na Kosmetu, „proslavila" se izbornim rezultatima (najverovatnije mimo svoje volje) i decembra 1997. godine.

U odmeravanju snaga, na ponovljenim predsedničkim izborima, kandidat SPS-a Milan Milutinović porazio je, u drugom krugu, lidera SRS-a Vojislava Šešelja, i to zahvaljujući do tada nezabeleženoj izlaznosti Albanaca na izbore.

Albanci su, da podsetimo, od početka devedesetih, redovno bojkotovali sve izbore koji su raspisani u Beogradu, ali su se nekako baš 21. decembra 1997. godine i baš u slučaju Milutinovića predomislili.

U opštini Peć, Milutinović je dobio naklonost 93 odsto birača, u Kosovskoj Kamenici 88,42 odsto, u Gnjilanu 85,09 odsto, a jedan od najboljih rezultata postigao je u Mališevu, potonjem bastionu OVK.

U svim tim opštinama, Albanci su bili skoro devedesetoprocentna većina u odnosu na Srbe.

Istina, u odnosu na jučeršnje Tačijeve rezultate, srpski socijalisti pre trinaest godina bili su daleko umereniji - nigde nisu zabeležili izlaznost veću od 100 odsto.

Predstavnica Jedinstvene srpske liste Rada Trajković zatražila od Centralne izborne komisije i diplomata u Prištini da se ponište izbori u Štrpcu i Gračanici.

"Podneli smo krivične prijave koje sadrže izjave i konkretne video-snimke na kojima se vidi kršenje izbornog procesa", rekla je Trajkovićeva agenciji Beta i ocenila da u Štrpcu i Gračanici "nisu ni bili izbori, već najklasičniji banditizam".

Predsednik Srpske liberalne stranke Slobodan Petrović, gostujući u emisiji Oko Radio-televizije Srbije, odbacio je optužbe rivalskih stranaka, rekavši: "Ko gubi, ima pravo da se ljuti".

Samostalna liberalna stranka proglasila je, u nedelju uveče, pobedu. Prema podacima stranke, od 54.460 srpskih birača južno od Ibra, na birališta izašlo 21.940 birača, od kojih je 13.108 glasalo za SLS.

Prema tim rezultima najviše glasova - 33,5 odsto dobila Demokratska partija Kosova (DPK). Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova, koji je usvojio 23,6 odsto, a na trećem mestu pokret "Samoopredeljenje" sa 12,2 odsto.

Alijansa za budućnost Kosova je na četvrtom mestu sa 10,8 odsto. Iza nje sledi Alijansa novo Kosovo, sa 7,1 odsto osvojenih glasova birača.

Među partijama, koalicijama i građanskim incijativama iz redova srpske zajednice najviše glasova je usvojila Samostalna liberalna stranka sa 1,8 odsto glasova, iza koje sledi Jedinstvena srpska lista, sa 0,7 odsto ukupnog broja glasova na kosovskim izborima.

CIK je saopštio da je na izbore izašlo 47,5 odsto ukupnog broja upisanih u biračke spiskove.

Istovremeno je saopšteno da je 28.564 "uslovnih" glasova, čije brojanje će biti obavljeno tokom narednih dana.

Sajt Balkan insajt, čiji su posmatrači snimili navodnu prevaru na biračkom mestu u selu Laiša, kod Srbice, navodi da se u prvom delu materijala vide članovi komisije kako između 16 i 19 časova popunjavaju konačne liste.

U drugom delu, snimljenom na istom biračkom mestu, međutim, vidi se kako članovi komisije menjaju glasačke listiće tako što štrihliraju imena poželjnih kandidata.

Pod lupom je rekordan odziv birača u Drenici, odnosno Srbici i Glogovcu, gde je juče, navodno, na birališta izašlo 94, odnosno 87 odsto ukupnog broja upisanih birača. Na jednom od biračkih mesta, piše Gardijan, zabeležen je rekordan odziv - čitavih 149 odsto. 

"Ozbiljne optužbe u vezi sa prevarom u dve opštine predočene su ovoj delegaciji", rekla je šefica posmatračkog tima Evropskog parlementa Doris Pak, koja, međutim, nije želela da kaže o kojim opštinama je reč.

"Možete li da verujete da je više od 95 odsto glasalo za istu partiju? Ne mislim da je to moguće, ne u zemlji kao što je Kosovo, gde pokušavamo da uspostavimo demokratsku strukturu", rekla je Doris Pak.

Ona je ocenila da je visok odziv birača sumnjiv i da podseća na izbore u autoritarnim zemljama i dodala da će zatražiti od Hašima Tačija da iskoristi svoj autoritet kako bi sprečio prevaru.

Gotovo istovremeno, Evropska unija je čestitala građanima Kosova na načinu na koji su održani izbori, pozivajući vlasti da reše žalbe u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju koje su potpisali šefica EU za bezbednost i spoljnu politku Ketrin Ešton i komesar EU za proširenje Štefan File.

"Pošto su građani Kosova pokazali šta misle, sada je red na međunarodnoj zajednici da ponudi prijateljski savet kako formirati vladu... Možemo samo da ih preklinjemo da stvore, ne samo snažnu vladu, već i stabilnu opoziciju. U protivnom, zbogom demokratijo", piše Koha ditore.

Ipak, nekoliko političkih stranaka, uključujući i pokret za samoopredeljenje "Vetevendosje", još sinoć je saopštilo da je na biralištima u Drenici, pre svega Srbici i Mališevu, vladao pravi haos, kao i da je nemoguće da se na glasačkim mestima pojavilo 94 odsto birača.

"To je statistički nemoguće i politički neprihvatljivo", saopštio je Demokratski savez Kosova.

Još veći problem predstavlja činjenica da Centralna izborna komisija, koja je još ranije saopštila da nije u stanju da valjano organizuje vanredne izbore, odugovlači saopštavanje konačnih rezultata, pa nije jasno koja je od dve najveće partije, u stvari, pobedila na izborima.

I Demokratska partija Kosova Hašima Tačija i rivalski Demokratski savez Kosova, na čijem čelu se odnedavno nalazi Isa Mustafa, proglasili su pobedu, pozivajući se na rezultate kojima raspolažu njihovi izborni štabovi, pa su pristalice obe strane, prošle noći, slavile na prištinskim ulicama.

Policija je, iz predostrožnosti, razdvojila te dve grupe, pa nije zabeležen nijedan ozbiljniji incident.

Bez obzira na konačne rezultate, već je sasvim izvesno da ni Tačijeva ni Mustafina stranka neće dobiti dovoljnu podršku za formiranje vlade, pa Kosovo očekuje period teških pregovora o sastavu buduće koalicione vlade.

Prema nezvaničnim podacima, Tačijeva partija osvojila je najviše glasova na nedeljnim izborima, ali daleko od broja dovoljnog da bez velikog pritiska uđe u pregovore o formiranju nove vlade, tim pre što su sve ostale stranke, tokom predizborne kampanje, jahale na talasu korupcionaških afera Tačijevih ministara.

Upravo zbog toga, teško je i pretpostaviti koja bi se od tri albanske stranke koje su prešle cenzus mogla odlučiti da uđe u koaliciju sa Tačijevom strankom.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.