U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine; Dačić: Formiranje ZSO najveće dostignuće, opozicija da ne nanosi štetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2023, 01:46

U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine; Dačić: Formiranje ZSO najveće dostignuće, opozicija da ne nanosi štetu

Dačić: Formiranje ZSO najveće dostignuće, opozicija da ne nanosi štetu

Pravo na formiranje Zajednice srpskih opština je najveće dostignuće za koje smo se izborili od 1999. godine. To je razlog zašto smo potpisali Briselski sporazum i što je garantovala Evropska unija, rekao je Dačić za Tanjug.

On je pozvao sve iz opozicije da, kako je rekao, ne nanose štetu srpskim nacionalnim interesima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer se u ovim trenucima predsednik Aleksandar Vučić svim snagama bori da to bude osnovni uslov za svake dalje dogovore, što je, kako kaže, od životnog interesa za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

EEAS je najavila da će na kraju sastanka Borelj održati konferenciju za novinare.

Uoči sastanka u Briselu, Vučić je juče imao telefonski razgovor sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru.

Šole je rekao da treba da budu primenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Predsednik Vučić je rekao da očekuje veoma težak sastanak, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Pred novu rundu dijaloga, Vučić je, kako saznaje Tanjug, primio zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni povodom sastanka u Briselu.

Pismo evropske trojke primio je i Kurti, iz čijeg kabineta je saopšteno da je u pismu zatraženo sprovođenje obaveza koje su strane preuzele u dijalogu, uključujući i stvaranje ZSO, prenela je Koha ditore.

U pismu je istaknuto da je Evropski savet u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno pozvao Beograd i Prištinu da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. o stvaranju Zajednice srpskih opština.

Punu podršku predlogu EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pružile su i SAD.

Jevtić: Vučić će u Briselu zaštititi Srbe na KiM, oni mu veruju

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jeftić izjavio je večeras da su Srbi sa KiM sigurni da će predsednik Aleksandar Vučić, kao što je i uvek do sada radio, na sastanku u Briselu zaštititi život i opstanak Srba na KiM.

"Upoznati smo sa činjenicama da današnji sastanak nije nimalo lak, ali znam iz iskustva da sve što je predsednik Vučić u protekloj decenije radio dalo je rezultat", rekao je Jevtić za TV Pink.

On kaže da svi Srbi sa KiM sa pažnjom prate šta se dešava u Briselu, a da javnost mora da shvati koliko je važno pitanje ZSO, jer to za Srbe na KiM, kako je rekao, nije političko već životno pitanje.

Navodi da, od kada je Aljbin Kurti na vlasti, konstantno je prisustvo specijalne policije u srpskim sredinama, uključujući i sever KiM.

"Zatvoren je privremeni organ Štrpce političkom odlukom. Pritvoreni su naši ljudi bez ikakvih razloga i dokaza, i to samo govori da se institucije koje imamo danas na KiM koriste da bi se vršilo nasilje i presija na srpski narod. Upravo je zato je važno da imamo instituciju kao što je ZSO da bi mi bili u mogućnosti da kroz tu instituciju zaštitimo svoje živote i naš opstatnak, obrazovanje, zdravstvo, da sami brinemo o ekonosmkom razvoju", rekao je Jevtić.

On smatra da je sramotno što neki iz opozicije u Beogradu negativno govore o ZSO, koja, kako je rekao, Srbima na KiM treba da omogući opstanak.

"Oni su napadali i Briselski sporazum, a mi smo njime sačuvali mir. Tim očuvanjem mira Srbija je mogla ekonomski da se razvija kao država.

Na sličan način, oni koji danas govore protiv ZSO da će se uveriti koliko je predsednik Vučić imao viziju i znanje da razume momenat u kome živimo i da je doneo najbolju moguću odluku. Upravo zato Srbi sa KiM najviše veruju Vučiću", poručio je Jevtić.

Dačić uputio podršku Vučiću: Malo ko je svestan težine sastanaka

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je podršku predsedniku Vučiću i poručio da je neophodno da postoji puno državno i političko jedinstvo u Srbiji.

"Mislim da je malo ko u Srbiji svestan težine sastanaka koje će danas u Briselu imati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zato želim da mu uputim podršku u ovim teškim trenucima, znajući jačinu njegove ličnosti, koji zna da izdrži sve pritiske, istovremeno vodeći mudru i odgovornu politiku", rekao je Dačić za Tanjug.

Kako je rekao, mnogi namerno i zlonamerno prećutkuju da ovo nisu teški razgovori za Vučica lično, već za državu Srbiju i srpski narod u celini.

"Zato je neophodno da postoji puno državno i političko jedinstvo u Srbiji", rekao je Dačić.

Stejt department: Predlog EU prilika za narod tzv. Kosova i Srbije

Američki Stejt department saopštio je danas da predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa između tzv. Kosova i Srbije, predstavlja priliku za, kako je navedeno, "narode obe zemlje da povećaju bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu".

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je Radiju Slobodna Evropa da bi prihvatanje ovog sporazuma ubrzalo put Beograda i Prištine ka EU.

Prihvatanje ovog sporazuma će pomoći u unapređenju naših ključnih ciljeva za region Zapadnog Balkana, uključujući postizanje mira i stabilnosti za sve ljude u regionu", rekao je portparol, prenosi RSE na albanskom.

U Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj će, kako se očekuje, tema biti francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa.

Kako je najavila služba za spoljne poslove EU (EEAS), šef diplomatije EU Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, održace odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega ce uslediti zajednički sastanak.

Petković: Vučić se bori za ZSO i Briselski sporazum Kurti primenjuje trikove

Petković je rekao u pauzi nakon bilateralnog sastanka koji je predsednik Vučić imao sa zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom da je važno da građani Srbije znaju da Kurti na sve načine pokušava da izbegne obaveze Prištine vezane za ZSO na različite načine uz korišćenje različitih trikova.

"Predsednik se bori i insistira na ZSO jer je to obaveza koja postoji već 10 godina, tako da imamo trikove Kurtija i sa druge strane predsednika Vučića koji se bori za ZSO, oko toga se u Briselu lome koplja, i atmosfera je teška", rekao je Petković.

Na pitanje vezano za ZSO i to da deo javnosti u Srbiji ocenjuje da je danas dan D, i da će sve biti potpisano, Petković je rekao da danas nije nikakav dan D.

"Nije nikakav dan D, građani Srbije će dobro videti šta je ono šta radi predsednik Vučić i pokazaće se ono što radi opozicija koja na sve načine pokušava da oštete svoju državu", rekao je Petković i naglasio da je Srbija u Briselu usredsređena na dijalog i ZSO.

Simić: Srbi na KiM imaju poverenje u Vučića

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavo je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju poverenje u predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer znaju da se on bori za njihov opstanak na KiM, kao i za mir i sigurnost.

"Bez obzira ko se nalazi sa druge strane pregovaračkog stola, mi znamo da predsednik Vučić nosi na sebi težak teret borbe za srpske interese u suženom prostoru pod snažnim međunarodnim pritiskom. Ali Srbi na KiM imaju puno poverenja u njega i naš pregovaračkih tim i znaju da će se boriti najbolje moguće u ovim okolnostima", rekao je Simić .

Dodao je da Srbi na KiM pažljivo prate današnje razgovore u Briselu i očekuju da čuju ishod.

Simić kaže da na KiM, pogotovo kada su Albanci u pitanju, svi zbijaju redove i pružaju podršku svojim pregovaračima i daju im vetar u leđa da istraju u nastojanjima da se Briselski sporazum i sve ono što ide u korist Srba na KiM izbegne.

"Sa druge strane, opozicioni lideri u Beogradu na sve načine pokušavaju da državi i predsedniku Vučiću slome kičmu. Šta god da učini Aleksandar Vučić oni će biti protiv njega i protiv svoje zemlje, a na žalost i protiv svog naroda koji živi na KiM i to je nešto što Srbi na KiM ne mogu da razumeju i shvate i to im neće oprostiti", poručio je Simić.

Zaracin: Evropski plan predstavlja korak Beograda i Prištine ka EU

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da je evropski plan za dijalog šansa za Beograd i Prištinu, jer može da reši veliki deo problema dve strane.

Zaracin je za Dojče vele rekao da će taj plan "utrti put" integraciji regiona u EU, odnosno da predstavlja suštinski korak Beograda i Prištine ka EU.

"Sada je prilika da obe strane pokažu fleksibilnost i prihvate iznete predloge. To bi bio i važan pozitivan signal za ceo region Zapadnog Balkana u kritičnoj međunarodnoj situaciji. Prihvatanje plana nece rešiti sve probleme, ali bi otvorilo pozitivan put, tako da ce konačno za Srbiju i Kosovo konstruktivnost biti vredna toga", rekao je on.

Prema njegovim rečima, plan bi pojednostavio mnoga pitanja regionalne i ekonomske saradnje, odnosno otvorio bi mogućnost da se implementiraju tačke postignute u Berlinskom procesu.

"Pozitivnim odnosom prema evropskom predlogu, predstavnici Srbije imaju šansu da pokažu da su ozbiljni kada kažu da žele da na konstruktivan način reše pitanje Kosova i da pouzdano nastave putem evropskih integracij. To može da stvori novo poverenje, da se možete osloniti na srpsku politiku", naglašava Zaracin.

Prema njegovim rečima, signal bi bio poslat i predstavnicima privrede, između ostalih u Nemačkoj, koji žele da ulažu u Srbiju, što je veoma važno jer mnogi nisu sigurni "na kojoj je strani Srbija u ratu u Ukrajini".

"Očekujemo, naravno, da ce se Srbija, kako je to fiksirano u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, korak po korak približavati evropskoj spoljnoj politici i konačno joj se pridružiti", rekao je on.

Istovremeno, Zaracin je apelovao na EU da sa Srbijom razgovara jasno i otvoreno, jer, kako je istakao, bolje je govoriti nego "prikrivati ili ulepšavati male korake, što ce posle biti dvosmerno cenjkanje kao da je sve u redu".

Vuković: Uslov o daljoj normalizaciji je pre svega dogovor o formiranju ZSO

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković izjavio je danas da pozitivan pomak u dijalogu Beograda i Prištine zavisi od stava predstavnika privremenih institucija u Prištini, jer je uslov da bi se razgovaralo o daljoj normalizaciji pre svega dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Ako budemo videli da su naš predsednik Aleksandar Vučić i predstavnik privremenih institucija Aljbin Kurti seli zajedno, to će značiti da je postignuta saglasnost koja ne treba da bude samo načelna ili deklarativna već veoma konkretna" rekao je on za Tanjug.

Objašnjava da se pismo koje su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc i predsednica Saveta ministara Italije Đorđa Meloni uputili Vučiću i Kurtiju može shvatiti i kao pritisak i kao podrška, ali pre svega, kako kaže, snažna sugestija da se istraje na tom putu.

Mitrović: Način Kurtijeve komunikacije ne uliva nadu o formiranju ZSO

Način na koji je do sada premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti govorio u domaćoj ali i međunarodnoj javnosti o ispunjenju svojih obaveza iz Briselskog sporazuma i fomiranju Zajednica srpskih opština, ne uliva nadu da je Priština spremna na ovaj korak, rekao je danas Sava Mitrović iz Centra za evropske politike.

"Oni se uporno pozivaju na odluku svog ustavnog suda koji je u određenim aspektima ukazao na probmelatičnosti ZSO sa pravne tačke gledišta, ali koliko god postojale neke pravne prepreke one nisu suštinski smetnja da se ZSO formira na način na koji bi to bilo i u skladu sa zakonima koji važe na Kosovu", objasnio je on za Tanjug i dodao da smatra da je neophodno da dijalog koji je sada u stanju zamrznutosti se oživi kako bi došlo do napretka.

Mitrović kaže da su evropski zvaničnici uputili pisma i Kurtiju i Vučiću želeći da preduprede dešavanje nekih incidentnih ili konfliktivnih situacija i da ih pozovu na kompromis, obostrano razumevanje i pokušaj da danas dođe, kako kaže, do jednog konstruktivnog razgovora koji bi mogao, ali ne nužno morao, da rezultira nekim sporazumom.

"Možda bismo čak i u toku godine mogli da očekujemo neku varijantu osnovnog sporazuma, dok neki sveobuhvatni sporazum, u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ne verujem da će se desiti u nekom narednom periodu, makar ne u toku ove godine" istakao je on.

Hil: Ne mogu reći da očekujem brze rezultate

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil rekao je danas, uoči sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, da je ovo još jedan u nizu značajnih sastanaka, ali da ne može reći da očekuje brze rezultate.

Ambasador Hil je u Kragujevcu rekao da Evropska unija vrlo posvećeno radi na tome da pronađe rešenje koje će svima biti povoljno.

"Briselski proces dugo traje i sigurno ne može da zadovolji one koji očekuju da se odmah dođe do zadovoljavajućeg ishoda", kazao je Hil, koji veruje da se mora postići napredak, jer je prošlo već dosta godina bez konkretnih dogovora.

"Moram reći da je sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština", istakao je američki ambasador.

On je rekao da SAD i EU blisko sarađuju, kao i da predstavnik SAD učestvuje danas u dijalogu u Briselu.

"Naš predstavnik (Gabrijel) Eskobar je danas u Briselu, tako da smo mi u tom procesu. Hoću da naglasim da SAD i Evropska unija veoma blisko sarađuju po ovom pitanju i veoma smo posvećeni da zajednički na tome radimo. Rekao bih i da smo poslednjih godinu dana posebno blisko povezani u nastupu u odnosu na agresiju Rusije u Ukrajini", naveo je Hil.

"I posebno bih istakao da smo prošle nedelje imali glasanje u Ujedinjenim nacijama gde je sa ogromnom većinom učesnika podržana odluka koja se odnosi na poziv Rusiji da se povuče i da obustavi strašnu agresiju na svog suseda. U ovom glasanju je i Srbija bila jedinstvena sa ostalima koji su to podržali. tako da je dat veoma jasan signal Rusiji da treba da prestane sa agresijom", kazao je Hil.

Naveo je da je samo šest zemalja na čitavoj planeti podržalo Rusiju, a ogromna većina od 141 države, uključujući i SAD i Srbiju, pozvala je na obustavu ratnih dejstava Rusije, što govori, kako kaže, o odnosu snaga svih država i tesnoj saradnji velike većine država u ovom jedinstvenom stavu.

Kurti: Sporazum Beograda i Prištine moguć do kraja godine

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da je sporazum Beograda i Prištine moguć do kraja godine.

Kurti je uoči sastanka u Briselu rekao za Euraktiv da Beograd i Priština imaju za cilj da zaključe važan sporazum o normalizaciji odnosa "ove godine" i da to neće biti glatko, uprkos povećanom angažovanju Zapada.

"Potrebna nam je normalizacija odnosa, a to se može postići uz obostrano priznavanje kao centralni deo", rekao je Kurti i naveo da je Beograd uporan da neće formalno priznati nezavisnost KiM, ali da, kako smatra, "može da se složi oko 'de facto' priznanja".

Kako je rekao, ono što je ostalo da se ispregovara neće biti nimalo lako, a to su mehanizam za implementaciju, međunarodne garancije i vremenski redosled šta, kako i kada.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Kurti tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "i dalje traga za teritorijalnim etnonacionalizmom".

"U suštini, koristio bi Zajednicu srpskih opština kao novu Republiku Srpsku. S druge strane, nadam se da ćemo kada otvorimo pregovore, oslanjajući se na predlog EU, povećati poverenje, jer sporazumi se ne mogu primeniti ako nema poverenja, pa nam je potreban određeni nivo bona fide", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma i primena sporazuma na Balkanu su dve različite planete i trebalo bi da se "dovedu na isti kontinent".

"Dve trećine sporazuma potpisanih u Briselu prethodnih decenija Srbija nije primenila", tvrdi Kurti.

On je kazao da će se aktuelni predlog EU odnositi na "nacionalne manjine" u svojoj preambuli i na "univerzalne koncepte" kao što su nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet, reciprocitet, ljudska prava, demokratija, vladavina prava i samoopredeljenje.

"Ono što me čini optimistom jeste činjenica da su u ovom predlogu korišćeni određeni univerzalni koncepti i pojmovi, za razliku od decenije pre mog dolaska na vlast, gde su 33 sporazuma bila zasnovana više na ideologiji rešavanja problema", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, prethodni predlozi su bili previše složeni i detaljni i zato je bilo teško "da se prodaju javnosti", dok najnoviji ima samo jedan veliki kamen spoticanja, a to je formiranje monoetničkog udruženja.

"Treba imati na umu da na celom Balkanu imate nacionalne manjine, a njihova prava ne mogu da budu identična. Ali bez obzira na to, nećemo stvarati ove neravnoteže, koje postaju izvor daljih tenzija", kazao je on.

Upitan da li veruje da je postignut napredak u lobiranju kod država EU koje nisu priznale, Kurti je rekao da je "pojačana komunikacija i saradnja, dok je atmosfera mnogo bolja sa svima njima".

Kako je naveo, sa Grčkom su napravljeni konkretni koraci, pri čemu je kancelarija tzv. Kosova u Atini podigla svoj status u kancelariju za ekonomske poslove.

"U prošlosti je bilo mnogo nesporazuma oko sličnosti u unutrašnjim situacijama među zemljama i malo po malo različiti predstavnici ovih pet nepriznavača primećuju da zapravo analogija ne stoji", smatra Kurti.

Stano: Današnji sastanak nije poslednji, Beograd i Priština idu korak po korak

Portparol za spoljnu politiku Evropske komisije Peter Strano je izjavio danas na konferenciji za štampu da sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine počinje posle podne i da ovo nije jedini i poslednji sastanak.

Ovo nije jedini i poslednji sastanak. Ovo je sastanak na visokom nivou koji dolazi posle više sličnih sastanaka. Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak da bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mu očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici, pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu EU perspektivu, da bi ispunili njihovu stratešku ambiciju i prioritet; izjavio je Stano.

Stano je potvrdio da dijalog počinje bilateralnim sastancima s liderima, a zatim sledi trilateralni sastanak. Stano smatra da bi dijalog trebalo da se završi kasnije popodne ili večeras.

Ipak, iskustvo iz prethodnih sastanaka nam kaže da ne treba da pokušavamo da predviđamo i sve zavisi od sposobnosti predsednika Vučića i premijera Kurtija, kaže on.

Što se tiče očekivanja EU, Stano je ponovio da očekuju evropsko ponašanje i napredak u dijalogu koji vodi u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa i evropski put za Srbiju i Kosovo, taj put vodi preko dijaloga koji EU olakšava.

On dodaje da je hitno potreban progres, da bi postigli ono što nismo imali u proteklim mesecima kao što je stalna atmosfera krize koja se širi s jedne ili druge strane.

On je objasnio stranim dopisnicima u Briselu koja je uloga EU u dijalogu.

Uloga EU i visokog predstavnika je da bude medijator. Rezultati tog dijaloga zavise od volje strana koje treba da postignu potrebni kompromis. Motivacija za Srbiju i Kosovo je veoma jasna. Mi smo rekli da budućnost Kosova i Srbije zavisi od napretka u dijalogu. Mi radimo ono što je do nas, a partneri treba da naprave kompromis. Rezultati su u koristi građana na Kosovu i u Srbiji, naglasio je Stano i dodao da je teško da se predvidi rezultat sastanka danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.