U Beogradu otvorena izložba fotografija posvećena položaju LGBT osoba

Izvor: Beta, 17.Maj.2023, 16:22

U Beogradu otvorena izložba fotografija posvećena položaju LGBT osoba

Izložba fotografija "Cveće: Europrajd 2022. kroz analogni objektiv", posvećena položaju LGBT osoba u Srbiji, otvorena je u Beogradu povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.Izložba fotografa Filipa Bojovića, kako su rekli organizatori, odslikava realnost Beogradskog Prajda i njegovih ljudi, a na fotografijama su predstavljeni "i intimni i sirovi momenti volontera, iza bine, pored prijatelja, sa voćem, uz poljupce, stres, smeh, šminku i ponos".Na otvaranju izložbe šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žofre, ocenio je da je homoseksualnost kroz vekove stigmatizovana, a pripadnici tog seksualnog opredeljenja diskriminisani i dodao da kada pogleda ovu izložbu vidi mnogo pozitivnih momenata.Žofre je u Prajd info centru rekao da se EU zalaže za toleranciju i demokratiju, a ne diskriminaciju bilo koje grupe u društvu kao i da pripadnici LGBT populacije dobiju svoja prava.Organizatori skupa pozvali su vlast da podrži zakon o istopolnim brakovima i polnom identitu, a građane da prisustvuju Beogradskom Prajdu zakazanom za 9. septembar ove godine.Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, na dan kada je 1990. godine homoseksualnost konačno uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hil: Zaista nam je potrebno da ljudi slušaju jedni druge i budu dobri jedni prema drugima

Izvor: Beta Video, 17.Maj.2023

BEOGRAD - Izložba fotografija ``Cveće: Europrajd 2022. kroz analogni objektiv``, posvećena položaju LGBT osoba u Srbiji, otvorena je u Beogradu povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Novinarima se ovom prilikom obratio i ambasador SAD u Srbiji Kristofer...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.