Tusk: Podrška Srbiji i Zapadnom Balkanu

Izvor: Akter, 07.Dec.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Podrška Srbiji i Zapadnom Balkanu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i premijer Aleksandar Vučić razgovarali su u Beogradu o izbegličkoj krizi i merama za njeno rešavanje

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je večeras u Beogradu da će pozvati članice Evropske unije da pojačaju podršku zemljama Zapadnog Balkana u suočavanju sa izbegličkom krizom i izrazio nadu da će Evropski savet odlučiti da se sa Srbijom uskoro otvore >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << prva pregovaračka poglavlja.

Odlučni smo da stanemo uz Srbiju, rekao je Tusk na konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Budite sigurni da u migrantskoj krizi imate prijatelja u Briselu, poručio je Tusk, dodavši da je EU opredelila hitan paket pomoći Srbiji za smeštaj 6.000 izbeglica i da će od 1. januara pomoći za još toliko.

Srbija neće biti sama. Krizu nisu stvorile ni Srbija, ni EU. Zajednički radimo na tome da osiguramo spoljne granice EU, izjavio je Tusk.

On je ocenio da je migrantska kriza izazov bez presedana.

Navodeći da su brojke ogromne i da hiljade ljudi prelaze evropske granice svakog dana, Tusk je rekao da to nije održivo ni za Srbiju, ni za EU.

Nema jednog odgovora na tu krizu, već se mora raditi na sveobuhvatnom pristupu, sa svim partnerima u Africi, na Bliskom Istoku i Balkanu, izjavio je Tusk.

Prema njegovim rečima, efektivna kontrola granica je neophodan preduslov da bi se krenulo napred.

To je obaveza koju smo svi prihvatili - kontrola naših granica na koordiniran način, da bi se izbegle negativne reperkusije na naše susede, izjavio je Tusk.

Ako smo ozbiljni da sačuvamo Šengen, moramo biti ozbiljni sa zemljama na prvoj liniji, kao što je Srbija, rekao je Tusk, uz konstataciju da je budućnost Zapadnog Balkana unutar EU.

Tusk je izrazio nadu da će Evropski savet odlučiti da se sa Srbijom uskoro otvore prva pregovaračka poglavlja i ocenio da bi to bio važan korak napred.

Ubeđen sam da će Vučić nastaviti da radi kako bi Srbija pristupila EU. Budućnost Zapadnog Balkana je unutar EU, nema bolje alternative za ovaj region, niti za nas u Uniji, izjavio je Tusk.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Do srede odluka o Telekomu

Izvor: Press, 07.Dec.2015

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je danas da će do srede, 9. decembra biti doneta odluka o tome da li će se pregovarati o prodaji Telekoma. .             "Odluka o Telekomu biće doneta do srede....

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.