Tusk Mejovoj: Nema ustupaka ako vecina nije za sporazum

Izvor: RTS, 25.Feb.2019, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk Mejovoj: Nema ustupaka ako vecina nije za sporazum

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je britansku premijerku Terezu Mej da lideri EU neće ponuditi ustupke o sporazumu o Bregzitu sve dok ona ne omogući novo glasanje u parlamenu i dokaže da ima većinsku podršku za određene izmene aktuelnog sporazuma.
Donald Tusk je ovaj stav preneo Terezi Mej tokom polučasovnog razgovora "u četiri oka" u Šarm el Šeiku, gde se održava samit EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Arapske lige, prenosi Politiko.

Britanska premijerka je prethodno navela da će odložiti glasanje o sporazumu o Bregzitu u parlamentu i da će ono biti održano do 12. marta.
Pozivajući se na neimenovane izvore EU, Politiko navodi da je Mejova to prenela Tusku tokom razgovora.
Portal u evropskom izdanju navodi da je odluka britanske premijerke da odloži glasanje izazvala negodovanje među britanskim biznismenima i opoziciji koji je optužuju da Britaniju dovodi sve bliže do ivice provalije ako ne bude dogovora sa EU do 29. marta.
I agencija AP je konstatovala da bi ova odluka Mejove mogla da izazove dodatni razdor u njenom kabinetu.
Britanska premijerka je rekla da će njen pregovarački tim u utorak ponovo biti u Briselu.
Dodala je da se stoga neće naredne nedelje glasati u parlamentu, ali je naglasila da će se to dogoditi do 12. marta.
Neimenovani zvaničnik EU je rekao da "nije bilo tenzija" između Mejove i Tuska tokom njihovog polučasovnog sastanka.
Britanska premijerka je navela i da su London i Brisel u pregovorima o Bregzitu postigli napredak, tako da je i dalje moguće da Britanija, uz sporazum, napusti Evropsku uniju 29. marta, kako je i bilo planirano.
"I dalje je na dohvat ruke mogućnost napuštanja EU 29. marta, uz postizanje sporazuma", navela je Mejova.
Dodala je da su britanski pregovarači imali "dobar napredak i konstruktivne razgovore" sa EU.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tusk pozvao Terezu Mej da zatraži produženje pregovora

Izvor: RTS, 25.Feb.2019

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da se smanjuju šanse da se postigne dogovor o Bregzitu i pozvao britansku premijerku Terezu Mej da zatraži produženje pregovora, odnosno odlaganje roka za izlazak Velike Britanije iz EU, predviđen za 29. mart. Mejova je uverena da je 29. mart...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.