Tusk: Još ima teškoća za sporazum EU i Turske

Izvor: Blic, 17.Mar.2016, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Još ima teškoća za sporazum EU i Turske

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da su EU i Turska još uvek suočene sa teškoćama koje treba da prevaziđu pre nego što postignu dogovor o zaustavljanju priliva migranata sa Bliskog istoka u Evropu.

On je naveo da Ankara treba da podrži mirovne pregovore o Kipru.

"Rad na tome napreduje ali ima još dosta toga da se uradi," rekao je Tusk u pismu liderima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU uoči sutrašnjeg samita u Briselu.

On je rekao da dogovor o migrantima treba da bude "prilika za Tursku da podrži pregovore o rešenju na Kipru", navevši da se samo u tom slučaju može postići napredak, preneo je Rojters.

Kiparska vlada poručila je juče predsedniku Evropskog saveta Tusku tokom njegove posete Nikoziji da Kipar ne može da dozvoli ubrzano otvaranje poglavlja u pregovorima o pridruživanju Turske EU, prenosi Rojters.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je na prošlonedeljnom samitu EU-Turska poručio da je Ankara spremna da primi sve izbeglice i migrante koji ubuducjhe budu ulazili u Evropu iz Turske, u zamenu za finansijsku pomoć, brže pregovore o članstvu u EU i ubrzanje vizne liberalizacije za građane Turske.

Kipar se 1974. godine suočio sa turskom invazijom na ostrvo, koje je od tada podeljeno na dva dela, grčki koji je međunarodno priznat pod imenom Kipar i član je EU, i otcepljenu državu kiparskih Turaka, koju priznaje samo Ankara.

S obzirom na taj potencijalni problem, Tusk je juče došao u Nikoziju uoči susreta sa Davutogluom kasnije tokom dana u Ankari.

"Preneo sam predsedniku Tusku našu poziciju koja glasi da Republika Kipar ne planira da dozvoli otvaranje bilo kojeg poglavlja ako Turska ne ispuni svoje obaveze opisane u pregovaračkim okvirima", naveo je kiparski predsednik Nikos Anastasijades posle sastanka sa Tuskom.

Kipar je, kao drzava članica EU, zamrznuo određeni broj pregovaračkih poglavlja Ankare s EU zato što Turska nije otvorila svoje luke i aerodrome za kiparske prevoznike.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel i izbeglička kriza: Lideri EU oprezni u dogovoru sa Turskom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Mar.2016

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je u četvrtak da je bio "više oprezan nego optimističan" u pogledu šansi da se sa Turskom postigne dogovor oko zadržavanja priliva migranata. Premijer Turske, Ahmet Davutoglu, će se liderima EU pridružiti na doručku u petak, 18. marta, kada bi, kako...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.