Tusk: Broj izbeglica iz Turske u EU i dalje previsok

Izvor: Blic, 03.Mar.2016, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Broj izbeglica iz Turske u EU i dalje previsok

Broj migranata koji preko Egejskog mora dolaze na teritoriju Evropske unije iz Turske "i dalje je previsok", ocenio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon sastanka sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

"Saglasili smo se da je priliv izbeglica i dalje previsok i da je neophodna dalja akcija", rekao je Tusk u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Davutogluom, preneo je AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je istakao da je na Turskoj da odluči na koji način je najbolje da postigne smanjenje tog priliva.

Tusk je naglasio da sa Turskom nisu dogovoreni "nikakvi brojevi" o merama za smanjenje priliva nelegalnih migranata u Evropu i poručio da je cilj da se "potpuno eliminiše taj fenomen".

On je, takođe, rekao da bi vraćanje nelegalnih migranata sa teritorije Evrope slomilo mreže krijumčara putem kojih se ugovara prelazak tih migranata preko mora, navodi Rojters.

Davutoglu je, s druge strane, ocenio da će se priliv sirijskih izbeglica, koji u Evropu dolaze iz Turske, smanjiti ukoliko sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji ostane na snazi.

Međutim, smatra on, taj sporazum ugrožava kršenje primirja koje,

kako tvrdi, sporvode ruske i sirijske snage.

Turski premijer dodao je i da je Turska poštovala zajednički akcioni plan sa EU o migracijama i poručio da će ta zemlja nastaviti da ispunjava svoje obaveze.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk: Turska mora da smanji broj migranata koji dolaze u Evropu

Izvor: Beta, 03.Mar.2016

Broj migranata koji preko Egejskog mora dolaze u Evropu i dalje je previsok i potrebna je dalja akcija Turske za smanjenje broja migranata, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon sastanka s turskim premijerom Ahmedom Davutogluom.Tusk je rekao da su mnogi u Evropi za uspostavljanje mehanizma...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.