Tržišni inspektori da kažnjavaju

Izvor: B92, 13.Mar.2013, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržišni inspektori da kažnjavaju

Beograd -- Postojeći Zakon o zaštiti potrošača neophodno je izmeniti i dopuniti pre leta.

Iako je zakon odličan i donosi mnoga prava kupcima, ona često "ostaju na papiru", izjavio je Beogradu Tijeri Burgoanji, vođa projekta za jačanje zaštite u Srbiji koji finansira Evropska unija.

To je potrebno zbog uskladjivanja pojedinih odredbi, kao što su kupovina na daljinu i elektronska trgovina, sa evropskim propisima, otklanjanja "konfuzije" u praksi zbog slepog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preuzimanja koncepata koji nisu delotvorni u Srbiji i već pomenutog poboljšanja primene zakona u praksi, rekao je Burgoanji novinarima prilikom susreta uoči Svetskog dana prava potrošača, 15. marta.

On je istakao da je oblast zaštite prava "evolutivna" oblast koja je podložna stalnim promenama, napomenuvši da iz Brisela stalno stižu nove direktive i zahtevi koje države u procesu pristupanja moraju da ispune.

Burgoanji je podvukao da se mora jačati uloga i aktivnost tržišne inspekcije, jer se sada samo trećina odredaba Zakona o zašiti potrošača odnosi na nju.

"Treba izbeći situaciju da tržišna inspekcija kaže - ne, mi nismo nadležni za to - treba da budu nadležni za sve", naglasio je Burgoanji.

On je objasnio da se to izmedju ostalog, odnosi i na jačanje ovlašćenja tržišne inspekcije koju treba ovlastiti ne samo da upozorava, nego i kažnjava one trgovce koji ne poštuju izrečena uputstva.

Burgoanji je napomenuo da je uz podršku projekta pripremljen i Nacrt strategije zaštite potrošača 2013-2018, kao i da se radi na jedinstvenom registru žalbi potrošača na nivou cele države.

Glavni stručnjak za zaštitu potrošača Projekta Gražina Rokicka najavila je da će povodom Svetskog dana potrošača, 15. marta u Delta Sitiju organizovati Sajam potrošačkih prava koji će gradjanima pružiti priliku da dobiju informacije od predstavnika resornog ministarstva, tržišne i ostalih nadležnih inspekcija, javnih institucija i 19 potrošačkih organizacija.

Projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbijie" EU finansira sa 2,5 miliona evra, sprovodi ga konzorcijum na čelu sa grčkom kompanijom "European Profiles S.A" i traje do februara 2014.

Glavni korisnik projekta je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.