Trojni dogovor o budžetu

Izvor: Politika, 04.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojni dogovor o budžetu

Za sat i po u kabinetu predsednika vlade rešena iznenadna drama o budžetu za narednu godinu i primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU

Drama koju je juče izazvao Mlađan Dinkić izjavom da nema dogovora o budžetu, jer on ne predviđa da od 1. januara počne sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom što je, inače, dogovoreno u razgovorima Vlade Srbije sa MMF-om, trajala je oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sat i po i završena je oko 18 časova kada je Dinkić izašao iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića i otišao u hotel „Hajat” da primi nagradu za ekonomskog lidera Srbije, koju mu je dodelila Ekonomist medija grupa.

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer i potpredsednik su se dogovorili da primena Prelaznog trgovinskog sporazuma počne od 1. januara. Prioriteti vlade u budžetu za 2009, prema rečima Dinkića, biće pokretanje proizvodnje u „Zastavi”, izgradnja Koridora 10 i mere za podsticanje zapošljavanja.

Dinkića je u kabinet Cvetkovića po hitnom postupku u 16.30 časova „dovela” izjava da nema dogovora o budžetu, jer on ne predviđa da od 1. januara počne sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom. Nacrt budžeta je završen u prošli petak (28. novembra) i do sada je detaljno pretresan u medijima. Od ministara iz G17 plus do juče jedino je Verica Kalanović, ministar za nacionalni investicioni plan, imala primedbe na raspodelu sredstava predviđenih budžetom za narednu godinu. Njeno pojavljivanje u javnosti nije se razlikovalo od uobičajenih žalbi ministara zato što će dobiti manje para nego što im treba.

Dinkićeva tvrdnja saopštena medijima da nema saglasnosti o budžetu i da se on neće naći u kako se očekivalo u na sednici vlade u četvrtak imalo je razornu snagu, svojstvenu njegovom stilu.

Donošenje budžeta jeste jedan od najtraumatičnijih trenutaka za svaku vladu. Jučerašnji dogovor šefa države, premijera i potpredsednika vlade ne znači da su otklonjene sve nedoumice i nesporazumi povodom budžeta. Dinkić je ipak ocenio da bi vlada mogla da usvoji Nacrt budžeta najverovatnije već danas, a najkasnije sutra.

[objavljeno: 04/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.