Tri glavna zadatka Ministarstva odbrane

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri glavna zadatka Ministarstva odbrane

Završetak procesa profesionalizacije, veće učešće u mirovnim misijama EU kao i aktivnije učešće u programu "Partnerstvo za mir", osnovni su zadaci Ministarstva odbrane u narednoj godini, rekao ministar Dragan Šutanovac.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izdvojio je u osnovne zadatke ministarstva za narednu godinu, završetak procesa profesionalizacije, koji se uspešno privodi kraju, veće učešće u mirovnim misijama EU kao i aktivnije učešće u programu "Partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za mir".

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je očekivanje da će do kraja godine biti potpisan bezbednosni sporazum sa Evropskom unijom, čime će se otvoriti prostor za učešće vojske i policije Srbije u mirovnim misijama EU.

Šutanovac je istakao da sistem odbrane želi da participira u misijama EU, dodajući da se razgovara da "budemo simbolično prisutni u antipiratskoj misiji" na obali Somalije.

Šutanovac je podsetio da pripadnici Vojske Srbije trenutno učestvuju u pet mirovnih misija UN, a da se očekuje da odu, u sastavu španskog kontigenta u mirovnu misiju UN u Libanu.

Prema njegovim rečima, posebno je značajno učešće srpskih mirovanjaka u mirovnoj misiji u Čadu, gde su prvo bili u sastavu norveškog kontigenta, a sada su samostalno ali uz logističku podršku Norvežana.

U okviru saradnje sa NATO programom "Partnerstvo za mir" potpisan je Sporazum o kodifikaciji koji će omogućiti srpskoj odbrambenoj industriji bolju prezentaciju proizvoda, naveo je ministar.

"Taj sporazum je izuzetno važan za našu vojnu industriju", rekao je Šutanovac na Vojnoj akademiji, gde je održao predavanje polaznicima Škole nacionalne odbrane.

Sporazum o kodifikaciji praktično omogućava da se proizvodi preduzeća domaće odbrambene industriji nađu u svetskim katalozima, kao i da su izrađeni po odgovarajućim standardima.

Ministar očekuje da će u bazi "Jug" kraj Bujanovca inostrani i domaći instrukori početi da izvođenjem obuke za učešće u mirovnim misijama i da će ta baza biti prepoznata kao regionalni centar za te aktivnosti.

Šutanovac je podsetio da je u Brisel, u okviru saradnje sa "Partnerstvom za mir" poslato nekoliko oficira koje predvodi brigadni general Nebojša Đukanović, dodajući da očekuje da iduće godine otvorimo i kancelariju za koju se sada sređuje odgovarajući prostor.

Ministar odbrane je naglasio i značaj intenziviranja bilateralne vojne saradnje kao i vojno- ekonomske saradnje, u okviru koje sada imamo potpisane ugovore u vrednosti od 1,2 milijarde dolara.

Šutanovac je naveo da resorno ministarstvo sada sarađuje sa više od 50 država, da ima potpisanih 39 raznih ugovora kao i više od 30 sporazuma o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Skladištenje eksplozivnih sredstava 

Ministar odbrane izjavio je da očekuje da će do polovine iduće godine biti završeno 18 skladišta za čuvanje zastarelih eksplozivnih sredstava, kojih ima oko 1.000 tona.

Precizirao je da se radi o objektima ukupne površine veće od 7.300 kvadratnih metara, u koje će biti smeštena neeksplodriana sredstva, u Srbiju uglavnom doneta početkom devedesetih godina prošlog veka iz bivših jugoslovenckih republika.

Šutanovac je na predavanju polaznicima Škole nacionalne odbrane objasnio da se ta sredstva sada čuvaju na neadekvatan način, na otvorenom prostoru, u vojnim objektima i da je neophodno njihovo skladištenje.

Dodao je i da Ministarstvo odbrane izdvaja velika sredstva za njihovo uništavanje, u kragujevačkom Tehničko remontnom zavodu, objašnjavajući da se pretežno radi o zastarelim ubojnim sredstvima.

U neeksplodirana ubojna sredstava spadaju municija i razne granate i projektili različitog kalibra kao i razne vrste mina, koje su tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji pripadnici tadašnje JNA donosili u Srbiju.

Deo tih sredstava je neupotrebljiv zbog zastarelosti a deo se i ne može koristiti zbog zamene tadašnjeg naoružanja savremenijim.

Uspešna profesionalizacija vojske 

Ministar je izrazio zadovoljstvo uspešnim sprovođenjem procesa profesionalizacije oružanih snaga kao i odzivom koji iznosi od četiri do pet, a u nekim slučajevima i do deset kandidata za jedno upražnjeno mesto.

Šutanovac je ponovio da će u profesionalnoj vojsci moći dobrovoljno da služe vojni rok oni koji to žele, dodajući da očekuje da u decembru u Skupštinu Srbije bude upućena odluka vlade o dobrovoljnom služenju vojske od 1. januara 2011.

On je podsetio i da glavni bezbednosni izazov u regionu a i šire predstavlja Kosovo i Metohija, čiju samoproklamovanu nezavisnost ne priznajemo a gde je prisutan visok stepen organizovanog kriminala koji se preliva ne samo u region.

Ministar odbrane smatra i da je neophodno da međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji onemogući prelivanje organizovanog kriminala, "koji pogađa ne samo Srbiju već i Brisel, a i dalje".

Polaznici Škole nacionalne odbrane, po završetku predavanja u otvorenom razgovoru sa ministrom odbrane izneli su niz predloga i sugestija vezanih za svakodnevna dešavanja u vojničkom životu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.