Traži se samit o ekstremnoj desnici

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se samit o ekstremnoj desnici

Bukurešt -- Rumunski premijer Mihaj Razvan Ungureanu zatražio da se održi Evropsko veće čija bi tema bila jačanje stranaka ekstremne desnice i antievropskih stranaka u EU.

Kako navodi portal See.biz, Ungureanu će o toj ideji razgovarati danas u Briselu s predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom.

"Smatram da bi bilo važno održati vanredno Evropsko veće kako bi se videlo kako se može reagovati na situacije koje potkopavaju evropsku ideju", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on u razgovoru sa stranim novinarima u sredu u Bukureštu.

"Smatram da je došao trenutak da se iskreno progovori o tome na koji način Evropa reaguje na rastući uticaj stranaka ekstremne desnice", dodao je premijer Rumunije.

On je posebno pomenuo Holandiju, gde "ksenofobični i protivevropski" članovi Stranke slobode (PVV) koji podržavaju koaliciju na vlasti, "drže vladu kao taoca".

"Postoji zemlja koja se protivi ulasku Rumunije u šengenski prostor, zahvaljujući unutrašnjoj političkoj kalkulaciji koja proizlazi iz toga što je vlada krhka ", naglasio je Ungureanu, pozivajući da se "nađe rešenje za tu situaciju".

On je odbacio vezu između priključenja Rumunije i Bugarske Šengenskom sporazumu i njihovog napretka na polju borbe protiv korupcije. Inače, Bukurešt je i ranije u više navrata okvalifikovao kao zloupotrebu stanovište Holandije, naglašavajući da je Bukurešt ispunio sve tražene tehničke kriterijume za ulazak u šengenski prostor, prenosi See.biz.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.