Traži se promena glasanja zbog Ukrajine

Izvor: B92, 23.Jun.2022, 08:23

Traži se promena glasanja zbog Ukrajine

Berlin -- Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će uložiti sve napore da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata.

On smatra i da bi EU trebalo da se otvori i za druge zemlje, a zalaže se i za reformu Unije, pre svega kada je reč o pravilima glasanja.

Šolc je uputio zahtev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluka kvalifikovanom većinom, što podrazumeva ukidanje prava na veto pojedinačnih zemalja, ali malo je verovatno da će dobiti podršku Francuske i još nekih zemalja, prenosi portal Politiko.

Govoreći u sredu pred poslanicima u Bundestagu uoči samita Evropskog saveta koji je zakazan za danas i sutra, Šolc je rekao da će se odlučno zalagati da se i Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU i ukazao da takvo opredeljenje nosi određene obaveze.

"Uložiću sve napore u Evropskom savetu da obezbedim da cela EU jednoglasno prihvati kandidature Ukrajine i Moldavije za članstvo", najavio je nemački kancelar i predočio da "i EU takođe mora biti sposobna da primi nove članove".

Šolc je ponovio da se zalaže za reforme u EU, pre svega za promenu pravila glasanja kako bi se sprečilo da pojedinačne zemlje blokiraju odluke većine, posebno apostrofirajući spoljnu politiku kao oblast u kojoj je takva promena nužna.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku, već je iznelo primedbe na ukidanje prava veta u ključnim oblastima kao što je spoljna politika.

Šolc je pozvao da se usvoji Maršalov plan za obnovu Ukrajine posle rata i najavio da će Nemačka insistirati na stvaranju "međunarodne ekspertske konferencije na visokom nivou" za koordinaciju napora za obnovu Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mišel: Uveren sam da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za EU

Izvor: Danas, 23.Jun.2022

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas pred početak sastanka lidera EU i zemalja zapadnog Balkana u Briselu da je uveren da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.