Traže tešku mehanizaciju: Pokrenut Mehanizam civilne zaštite FOTO

Izvor: B92, 06.Avg.2023, 19:38

Traže tešku mehanizaciju: Pokrenut Mehanizam civilne zaštite FOTO

EU je na zahtev Slovenije pokrenula Mehanizam civilne zaštite, zbog poplava koje su pogodile tu zemlju.

To je danas saoštio evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Lenarčić je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter naveo da su Sloveniji potrebni teška mehanizacija sa operaterima i montažni privremeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mostovi.

"Lista potreba koju je Slovenija sastavila već je poslata zemljama članicama EU", napisao je na Lenarčić.

Kako je javila slovenačka agencija STA, spasilački napori u većini područja u Sloveniji pogođenim poplavama prebacuju se u fazu obezbeđivanja osnovnih uslova za život i komunikaciju.

Slovenija je zatražila opremu i kroz mehanizam kojim upravlja Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe, saopštila je Vladina kancelarija za komunikacije (UKOM).

Kao deo Mehanizma civilne zaštite EU, Slovenija traži deset bagera guseničara do 7,5 tona, deset bagera guseničara do 17,5 tona i deset bagera guseničara preko 17,5 tona, svi sa inženjerskim timovima.

Slovenija je od EU zatražila i deset bagera utovarivača, 30 vozila specijalizovanih za upravljanje vodotocima, uključujući inženjerske timove i 20 montažnih privremenih mostova do 40 metara dužine.

Zemlja je u međuvremenu od NATO-a zatražila pet transportnih helikoptera nosivosti od najmanje pet tona, 200 vojnika za zadatke zaštite, spasavanja i pomoći i 20 montažnih privremenih mostova do 40 metara dužine.

Hrvatska je već pružila pomoć vojnim helikopterom za zatvaranje i obezbeđenje polomljenog nasipa na reci Muri, dok se očekuje pomoć i iz drugih zemalja.

Pomoć se koordinira preko Uprave za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, koja je u stalnom kontaktu sa dva centra za koordinaciju pomoći u Briselu, saopštio je UKOM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BAGERI, HELIKOPTERI, MONTAŽNI MOSTOVI Slovenija traži tešku mehanizaciju, aktiviran mehanizam civilne zaštite EU (FOTO)

Izvor: Blic, 06.Avg.2023

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič saopštio je danas da je EU na zahtev Slovenije pokrenula Mehanizam civilne zaštite, zbog poplava koje su pogodile tu zemlju. Lenarčić je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter naveo da su Sloveniji potrebni teška mehanizacija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.