Transparensi: Objavljivati dokumenta tokom pregovora

Izvor: RTS, 11.Nov.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparensi: Objavljivati dokumenta tokom pregovora

Potrebno je objavljivati dokumenta i mišljenja o zakonima tokom pregovora sa EU, mišljenje je organizacije Transparensi internešenal. Navode i da EU može i treba da ima centralnu ulogu u stvaranju prostora za učešće aktera koji ne predstavljaju državu u skriningu.

Proces pregovora o članstvu u EU je transparentniji u odnosnu na vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada je Hrvatska vodila te pregovore, ali je to potrebno dodatno unaprediti objavljivanjem dokumenata, kao i mišljenja o zakonima, ocenjuje se u analizi organizacije Transparensi internešenal.

U analizi koju je objavio portal Euraktiv Srbija navodi se da Pregovarački okvir za Hrvatsku "nije sadržavao nikakva očekivanja u pogledu transparentnosti", a hrvatski parlament nije razjasnio u kojoj meri civilno društvo može biti uključeno u proces pregovora ili obavešteno o njemu, prenosi Beta.

Rezultat toga je da je, prema mišljenju predstavnika civilnog društva, pristupanje Hrvatske postalo elitistički proces koji je za "građane Hrvatske bio jedva razumljiv i dalek u odnosu na njihovu svakodnevicu", dodaje se u analizi.

Prilike su se poboljšale kada je reč o objavljivanju dokumenata u vezi s pregovorima u slučaju Crne Gore i Srbije, ali i dalje postoji zabirnutost u vezi sa sveukupnom transparentnošću procesa.

Ističe se da bi veća transparentnost u procesu usklađivanja zakonodavstva i politika bila korisna i podseća da Srbija često od institucija EU traži mišljenje o nacrtima zakona, a da to mišljenje na kraju ne objavljuju ni EU ni Vlada.

"Međutim, pošto ta mišljenja ne objavljuju ni vlada ni EU, zainteresovane strane ne mogu da saznaju da li su predlozi o ključnim delovima antikorupcijskog zakonodavstva, na primer transparentnost vlasništva u medijima ili zaštita uzbunjivača, zaista pozitivno ocenjeni", dodaje se u analizi.

Transparensi internešenal ističe da EU može i treba da ima centralnu ulogu u stvaranju prostora za učešće aktera koji ne predstavljaju državu u skriningu i praćenju pregovora i napretka koje vlasti ostvaruju u borbi protiv korupcije.

"U tom pogledu, Evropska komisija mora da objavi sve ključne dokumente u procesu pristupanja, poput izveštaja o skriningu, prevoda pravne tekovine EU i merila za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Ovi dokumenti moraju da se objavljuju na sajtovim Direktorata za proširenje i delegacija EU u datim zemljama", navodi se u analizi.

Takođe, Evropska komisija mora da objavi svoja mišljenja o određenim zakonima, kao i da obezbedi odgovarajuće konsultacije sa civilnim društvom u procesu formulisanja tih mišljenja.

Podseća se da Venecijanska komisija, koja je savetodavno telo Saveta Evrope u oblasti ustavnog prava, objavljuje nacrte mišljenja o tome da li je predloženi zakon u nekoj članici te organizacije u skladu sa demokratskim standardima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TI: Pregovori o članstvu treba da budu transparentniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2014

Proces pregovora o članstvu u EU je transparentniji u odnosu na vreme kada je Hrvatska vodila te pregovore, ali je to potrebno dodatno unaprediti objavljivanjem dokumenata, kao i mišljenja o zakonima, ocenjuje se u analizi organizacije Transparensi internešenal (Transparency International - TI)...U...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.