Toma pročitao Štajnmajera

Izvor: Vesti-online.com, 30.Apr.2015, 05:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toma "pročitao" Štajnmajera

Političku pukotinu između predsednika Srbije i Vučićeve Vlade potvrdio je dolazak nemačkog šefa diplomatije Frank Valtera Štajnmajera u Beograd. Nikolić se konfrontirao pozitivnim odjecima te posete pristiglim iz vrha Vlade, tvrdeći da mu Štajnmajer nije jasno rekao da će pregovaračka poglavlja sa EU biti otvorena do kraja godine, već samo da misli kako će se uslovi za to steći tokom godine.

Nikolić je rekao i da nije optimista, jer Berlin kao uslov svih uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zahteva potpunu primenu Briselskog sporazuma. Novi disonantni ton jedan je u nizu drugačijih pogleda i poteza predsednika pristigao posle odluke da prisustvuje Paradi pobede u Moskvi.

Ova dodatna individualna posebnost šefa države, kako je naziva politički analitičar Jovan Komšić, iz ugla nadležnosti i javnog mnjenja nema neku težinu, jer je kormilo u Vladi koja je politički brod usmerila u pravcu Brisela.

- Nikolić ovim izjavama ne samo da bi da Istoku pokaže da je za dobre odnose sa EU i Azijom, već i da održi komunikaciju sa delom onih ljudi u našem društvu koji su za čvršću saradnju sa Rusijom i drugim državama tog kontinenta. Disonantni tonovi predsednika mogu biti indikator razilaženja sa Vladom, ali isto tako može biti i da su podelili uloge. Odgovor na to ćemo dobiti brzo, naročito ako otpočnemo pregovore sa EU, jer sada još uvek možemo da manevrišemo, a tada moramo da se usklađujemo sa politikom i strategijom EU - objašnjava Komšić za "Vesti".

On dodaje da je, gledano iz ekonomskog ugla, Nikolićev naklon ka Rusiji funkcionalan, ali ne treba zaboraviti da je najjači srpski ekonomski partner Evropa.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić, zanimljivo, iz korena je promenio stavove posle razgovora sa Štajnmajerom. Nedavno se otvoreno izjadao rekavši da "Srbija, i kada bi priznala Kosovo, ne bi bila u EU, jer će uvek postojati novi uslovi", a sada priznaje da situaciju vidi "potpuno drugačije".

Preokret objašnjava činjenicom da mu je Štajnmajer istakao dve važne stvari.

- To je da naši odnosi nikada nisu bili tako dobri kao sada, i drugo da će Nemačka, uvažavajući šta smo do sada učinili, donositi odluke koje se tiču daljeg procesa evrointegracija Srbije - pojasnio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.