Izvor: Luftika.rs, 11.Maj.2020, 13:12

Tesla nije čuveni Hrvat: EU izbacila sporni deo iz prezentacije

Iz zvanične Internet prezentacije Evropske unije, namenjene edukaciji mladih i dece, izbačen je deo u kom se navodi da je Tesla čuveni hrvatski naučnik.
Kako je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja, to je učinjeno nakon oštre reakcije državnih organa Srbije – Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja.
– Ministarstvo kulture i informisanja izražava zadovoljstvo zbog učinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ispravke, prevashodno imajući u vidu da je navedeni sadržaj interaktivna igra namenjena obrazovanju mladih. Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsetimo, pre četiri dana je na zvaničnoj prezentaciji Evropske unije objavljeno da je NIkola Tesla čuveni hrvatski naučnik, što je proizvelo burnu reakciju u komentarima na sajtu, ali i kod naših zvaničnika koji su uputili protestno pismo EU.

O reakcijama ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića pisali su brojni svetski mediji. 

Svi ti mediji, uključujući i Dojče vele i Radio slobodna Evropa i Anadoliju, navode i da je ministar kulture Srbije  zatražio izvinjenje od EU zbog „lažnog“ predstavljanja Teslinog porekla.

Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.
Umro je u Njujorku 1943. godine, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u „zlatnoj kugli“ u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije.
Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu. Njegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.
Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.
Izvori: B92 i 021.rs
Da li ste znali da je Tesla bio prvi počasni Novosađanin?

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.