Terorizam je kao feniks - Ključ u dijalogu sa islamskim zajednicama VIDEO

Izvor: B92, 02.Nov.2020, 20:52

"Terorizam je kao feniks" - "Ključ u dijalogu sa islamskim zajednicama" VIDEO

Evropa je i dalje meta napada islamskih ekstremista. Posle niza incidenata u Francuskoj, u Austriji je demolirana unutrašnjost crkve, a žrtava nije bilo.

"Terorizam je pošast modernog doba koje kao feniks vaskrsava svaki put kada mislimo da smo ga porazili. Zato ovi napadi sa kojima je napadnuta Francuska to je kontinuitet napada iz 2015. godine", kaže Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu međunarodnu bezbednost.

Stručnjak za bezbednost i terorizam Dževad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Galijašević kaže da je jasno da EU nije bezbedna.

"Jasno je da se rešenje ili može potražiti u okviru zajedničke borbe ili u okviru nacionalnih bezbednosnih struktura koje moraju biti efikasnije", kazao je Galijašević.

Po rečima Obradovića, poruka terorizma je strah.

"Terorizam je vid političke komunikacije, nasilne, sračunat na izazivanje straha, nesigurnosti, i podrivanje poverenja u državu i sistem. Crkve, domovi zdravlja, bilo koji nebranjeni objekti su meta terorizma", naveo je on.

Inače, iz austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova otvoreno optužuju turskog predsednike Redžepa Tajipa Erdogana da indirektno podbunjuje mlade muslimane u Austriji.

Galijašević kaže da će Evropa morati da se suoči sa radikalnim islamom i problemima koje generiše Erdogan i njegova vlada.

"I moraće se suočiti ratnohuškačkim politikama. On je podstakao ovo što se događa u Francuskoj posle njegove svađe sa Makronom", naveo je stručnjak za bezbednost i terorizam.

Obradović ipak smatra da je dijalog sa islamskim zajednicama ključan jer su islamske zajednice upravo prva linija odbrane, naše komšije i saveznici.

"Upravo oni mogu prepoznati devijantno ponašanje svojih pripadnika", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.