Mejova traži odlaganje Bregzita do 30. juna, Tusk predlaže duži period

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mejova traži odlaganje Bregzita do 30. juna, Tusk predlaže duži period

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je danas odlaganje Bregzita do 30. juna u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, koji sa svoje strane predlaže "fleksibilno" odlaganje do 12. meseci.

Premijerka je od Tuska zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna navodeći da će, ukoliko britanski poslanici prihvate sporazum o razlazu na vreme, Velika Britanija izaći iz članstva pre izbora za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />Prema njenim rečima, Velika Britanija bi trebalo da se pripremi i za evropske izbore u slučaju da do 23. maja parlament ne usvoji sporazum o Bregzitu.

Tusk je ranije zakazao vanredni samit lidera EU za 10. april na kojem će razmotriti dalji tok Bregzita.

"Britanska vlada ostaje pri stavu da zemlja napusti EU na uređen način i bez neopravdanog kašnjenja", navodi se u pismu premijerke Tusku.

Prema njenim rečima, Vlada traži načine da parlament usvoji sporazum o razlazu pre 23. maja, kada su predviđeni izbori za Evropski parlament.

Tusk će danas predložiti članicama EU da Londonu odobre "fleksibilno" odlaganje Bregzita do 12 meseci.

Frans pres smatra da takav predlog možda neće naići na "entuzijazam" svih članica Unije koje su zabrinute da takva situacija s Bregzitom suviše dugo traje i izazove velike poremećaje u funkcionisanju evropskih institucija.

Premijerka Mej i EU ulažu napore da Velika Britanija ne izađe iz članstva bez dogovora.

Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je boravila u Irskoj gde postoji strahovanje da u slučaju Bregzita bez dogovora bude uspostavljenja granica između Irske i britanske pokrajine Severne Irske.

Bregzit je prvobitno bio predviđen 29. marta 2019. tačno dve godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma kojim se otvara procedura izlaska zemlje iz članstva u EU.

Istupanje je potom odloženo do 12. aprila ako London ne usvoji sporazum o razlazu ili do 22. maja ukoliko ga usvoji.

Britanski parlament je tri puta odbio sporazum koji su London i Brisel postigli u novembru 2018. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

RASTEGLJIVI BREGZIT: Tereza Mej traži odlaganje do kraja juna, a Tusk predlaže fleksibilno pomeranje do 12 meseci!

Izvor: Kurir, 05.Apr.2019

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je danas od Evropske unije (EU) odlaganje istupanja zemlje iz članstva u Uniji (Bregzit) do 30. juna, javila je britanska televizijska mreža Bi Bi Si (BBC).

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.