Teokarević: Srbiji potrebni specijalni odnosi sa Hrvatskom

Izvor: Blic, 03.Maj.2013, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teokarević: Srbiji potrebni specijalni odnosi sa Hrvatskom

BEOGRAD - Uspostavljanje veoma dobrih odnosa sa Hrvatskom, koja na leto postaje članica Evropske unije, može pomoći Srbiji da, na putu ka istom cilju, lakše reši sporna pitanja sa svojim susedom i obezbedi njegovu podršku za članstvo, ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jovan Teokarević.

U intervjuu agenciji Beta, Teokarević je izjavio da je “nerešena pitanja trebalo rešavati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ranije”, i da je u Vladi Srbije “trebalo da bude više svesti” da se to uradi “pre nego što Hrvatska - kako je predsednik Hrvatske Ivo Josipović nedavno rekao - Hrvatska ‘od male zemlje postane mala sila’”.

Prema njegovim rečima, “neku vrstu specijalnih odnosa” Srbija treba da ima ne samo sa Hrvatskom već i sa “što više članica Evropske unije”, kako bi “stalno bila na dnevnom redu Unije u pozitivnom smislu” što bi je stalno približavalo članstvu.

Teokarević je ukazao da će Hrvatskoj sa ulaskom u Evropsku uniju ojačati pregovaračka moć u vezi sa svakom temom, što pokazuje da je važno pripadati medjunarodnim klubovima, jer se dobija zaštita od organizacije i drugih njenih članica.

Upitan da li bi Srbiji za jačanje njene sopstvene pozicije pomoći članstvo u NATO, Teokarević je odgovorio pozitivno.

“Ono je takav uticaj imalo kod apsolutno svih novih članica Evropske unije iz istočne Evrope, s tim što uvek moramo da imamo na umu da Srbija ima taj specifičan odnos sa NATO zbog neprijatnog skorašnjeg iskustva - rata” sa Severnoatlantskom alijansom, rekao je Teokarević.

Prema njegovim rečima, “važno je u stvari da bi prethodno članstvo u NATO bila neka vrsta potvrde partnerstva ili pojačanog prijateljstva sa manje više istom grupom zemalja koja se nalazi i u članstvu Evropske unije.

“Dve trećine članica EU su članice NATO. To bi, mislim, izgradilo neku vrstu poverenja izmedju te grupe zemalja i Srbije. A to poverenje i dalje nedostaje, i mislim da je to veliki problem za Srbiju”, rekao je Teokarević.

Hrvatska će postati članica Evropske unije 1. jula.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji potrebni specijalni odnosi sa Hrvatskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2013

Uspostavljanje veoma dobrih odnosa sa Hrvatskom, koja na leto postaje članica Evropske unije, može pomoći Srbiji da na putu ka istom cilju lakše reši sporna pitanja sa svojim susedom i obezbedi njegovu podršku za članstvo, ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jovan Teokarević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Teokarević: Nerečena pitanja između Hrvatske i Srbije trebalo ranije rečiti

Izvor: Beta Video, 03.Maj.2013

BEOGRAD - Nerešena pitanja između Hrvatske i Srbije je trebalo rešavati ranije, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jovan Teokarević. (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.