Tenderi za rekonstrukciju kliničkih centara

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenderi za rekonstrukciju kliničkih centara

U Ministarstvu zdravlja kao glavni razlog kašnjenja radova navode promenu Zakona o planiranju i izgradnji. – Razmatra se da li će projektanti da plate penale

Rekonstrukcija kliničkih centara u Srbiji neće biti završena 2012. godine, kako je bilo najavljivano jer radovi narealizaciji ovog velikog projekta još nisu ni počela. Evropska unija je odobrila našoj zemlji 150 miliona evra kredita za ovu investiciju, koji je Skupština Srbije ratifikovala još 2008. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa otvorenom mogućnošću da se naknadno podnese zahtev za dodatnih 50 miliona evra, ali je problem nastao kod samog projektovanja. Najnovija informacija je da se završetak faze projektovanja, dobijanje građevinske dozvole i raspisivanje tendera za gradnju može očekivati ove jeseni za kliničke centre u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok se za Klinički centar Srbije mora sačekati izveštaj Državne revizione komisije Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

U Ministarstvu zdravlja kao glavni razlog kašnjenja navode promenuZakona o planiranju i izgradnji, koja je uvela obaveznu saglasnost Revizione komisije na idejni projekat, što smatraju da se u slučaju Kliničkog centra Srbije pokazalo kao dobro jer je sprečena izgradnja objekta po projektu koji bi mogao da dovede do rušenja.

– Od 2008. do 30. juna 2011. godine, iz odobrenih kredita povučena je prva tranša kredita od pet miliona evra jer je to minimalni iznos koji može da se povuče na početku projekta. Ostalih 145 miliona evra nalazi se u Evropskoj investicionoj banci u Luksemburgu i biće nam dostupni kada se usvoje glavni projekti i počne izgradnja. Do 30. juna potrošena su sredstva od 4.066.556 evra i to za troškove projektovanja četiri klinička centra, pripremu gradilišta i ispitivanje konstrukcije. Ostatak od pet miliona– 933.443 evra nalazi se na namenskom deviznom računu kod Narodne Banke Srbije – objasnili su u Ministarstvu zdravlja.

Iako je u javnosti bilo dosta prozivki da se pare namenjene rekonstrukciji troše nenamenski, u ovoj instituciji tvrde da su svi dosadašnji troškovi realizovani na osnovu javnih nabavki koje su sprovedene po zakonskoj proceduri i ugovornim procedurama EU za zemlje van EU, tako da su isplaćeni iznosi tačno u vrednostima ugovorenim javnim nabavkama.

– Pri ugovaranju kredita, procena realizacije projekta je bila na vremenski period od šest godina. Kako su krediti ratifikovani tek 2008, odnosno 2009. godine, proizilazi da je rok za realizaciju projekta 2014. godina. Biće razmotreno da li će zbog kašnjenja plaćati dodatne penale firme koje su radile na izradi projekata – naglašavaju u ovoj instituciji.

Činjenica je i da je novac iz kredita namenjen samo za rekonstrukciju bolnica, ali ne i nabavku opreme, pa se postavlja pitanje gde će se naći dodatni novac za kupovinu medicinske opreme i aparata.

Doc. dr Đorđe Bajec, direktor KCS-a, kaže da postoji plan da se i ovaj problem reši jer je na osnovu razgovora sa ministrom zdravlja i premijerom Vlade Srbije odlučeno da država stane iza projekta rekonstrukcije KCS-a i da obezbedi sredstva za opremanje koje je neophodno za tako veliki objekat.

– Na osnovu razgovora sa ministrom zdravlja i sagledavanjem stanja u kakvom se nalazi ustanova, dogovoreno je da KCS, ipak, ima dve kule. Očekujem da će u kratkom periodu projekat biti završen i da će onda uslediti raspisivanje tendera za izvođenje radova. Prvi sam postavio pitanje šta će biti sa nabavkom aparata kada se završi preuređenje KCS-a, jer je poznato da novac za izgradnju postoji, ali ne i za opremanje. Dobro je što je država donela odluku da pomogne i u ovom planu – rekao je dr Bajec.

Poslednja informacija koju imaju u Kliničkom centru Kragujevac jeste da se čekaju rezultati procene projekta. Vanja Đorđević, portparol ovog centra, ističe da oni jedva čekaju da radovi počnu, a da će im prvi signal za početak realizacije projekta biti izmeštanje ambulanti iz dve kućice, koje su planirane za rušenje, na mestu buduće bolnice.

U KC Vojvodine kažu da je, kada je reč o preuređenju ove ustanove, potpisan master plan za nastavak izgradnje Be i Ce lamele.

– Firme koje je odabralo Ministarstvo zdravlja, rade tehničko-tehnološki projekat. Rekonstrukcija će biti urađena u pomenutim lamelama, što znači i preseljenje klinika, proširivanje dijagnostičkih kapaciteta, poboljšanje uslova rada medicinskog osoblja, kao i još bržu i bolju zdravstvenu uslugu pacijentima – objašnjavaju u Kliničkom centru Vojvodine.

U Kliničkom centru u Nišu situacija je nešto drugačija. Njima je pre nedelju dana dostavljen na uvid projekat rekonstrukcije bolnice, na koji oni nemaju primedbe. Prof. dr Borislav Kamenov, v. d. direktor ove ustanove, kaže da se prema tome može smatrati da je projekat usvojen i da će polako moći da se krene sa sprovođenjem tenderskih procedura.

– Jedini faktor koji sada odlaže radove je tender, koji mora da bude međunarodni i da traje tri, četiri meseca. Najrealnije je očekivati da radovi krenu u rano proleće, ili krajem zime. Projekat koji kod nas treba da se realizuje je solidan – objasnio je dr Kamenov.

Danijela Davidov-Kesar

-----------------------------------------------------------

Saglasnost Revizione komisije

U Ministarstvu zdravlja otkrivaju da su projektanti za KCS nastavili izradu projekta za glavnu zgradu ove bolnice,uz uslov da se izgradnja radi fazno, u zavisnosti od raspoloživih sredstava. Projekat zgrade od 128.000 metara kvadratnih podeljen je u šest faza, i ne razlikuje se od prethodnog projekta sa dve kule i podijumom. Idejni projekat biće predat revidentima Državne revizione komisije radi dobijanja saglasnosti, a očekuje se da do kraja septembra ova komisija da svoje mišljenje o idejnom projektu. Na osnovu ovog mišljenja sledi izrada glavnog projekta.

objavljeno: 18.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.